Slovenija

Kdaj jo bodo rešili?

Renata Žnidar
7. 10. 2015, 18.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Koliko časa bo ostalo zgolj pri besedah o rešitvi krške knjižnice? Novogradnja se odmika, Komočarjevi tožijo občino, a občinski svet županu znova nalaga pogajanja za nakup zemljišča.

R. Ž.

Krški svetniki in svetnice so znova premlevali o reševanju prostorske stiske Valvasorjeve knjižnice. Zaključek problema očitno še ni tako blizu, saj še vedno ni znano, kje bo v prihodnje knjižnica sploh delovala.

Skoraj zagotovo je le to, da novogradnje v starem mestnem jedru, vsaj v takšni obliki, kot je bila načrtovana, ne bo. Prav tako se, kot kaže, ne bodo odločali za selitev v objekt podjetja Alufinal v industrijski coni v Žadovinku. Vsaj tako je sklenil občinski svet, ki je razpravljal o treh mogočih lokacijah. Poleg Alufinala so omenjali še tako imenovano Podmornico v Mercatorjevi stavbi na Vidmu, za katero pa je bilo že večkrat poudarjeno, da je v njej mogoče le izposojevališče, nikakor pa ne centralna knjižnica. Tretja možnost pa so dodatni prostori v Kapucinskem samostanu, kjer je centralna knjižnica že zdaj.


GRADBENO DOVOLJENJE ZASTARALO
Zaposleni so najbolj naklonjeni novogradnji, drugače pa so načrti od leta 2007, ko so nastali za rdečo stavbo, odeto v veliko steklenih površin, dolgo veljali za realno možnost. Šlo bi za gradnjo v starem mestnem jedru, kjer je občina že odkupila del zemljišča, za manjkajoči del pa se je pogajala z družino Komočar. Slednja zdaj toži občino, ker nakupa še ni opravila. Toda posestvo je bilo pod hipoteko, ko pa so lastniki to težavo rešili, se niso mogli pogoditi o ceni. Medtem je marca letos zastarala vloga za gradbeno dovoljenje, pa tudi načrti stavbe ne ustrezajo več smernicam energetsko varčnih objektov.


SPET ZA NAKUP
V Krškem so vnovič razpravljali o možnostih nakupa 909 kvadratnih metrov zemljišča z objektom v lasti Komočarjevih, ki so za zemljišče v preteklosti zahtevali dobrih 181 tisočakov, ceno pa je marca krški občinski svet zavrnil. Zdaj so župana pooblastili, da se znova pogaja o nakupu, saj bi občina tako zaokrožila svoja zemljišča v tem delu mesta. Župan se lahko pogaja o nakupu do 185 tisoč evrov, a bo o končni ceni še enkrat sklepal občinski svet.


OSTAJAJO V SAMOSTANU?
Kot omenjeno, se je pojavila še možnost, da bi knjižnica ostala v Kapucinskem samostanu, kar bi bila tudi najcenejša rešitev. Vrednost preureditve so ocenili na okoli 250 tisoč do 300 tisoč evrov, novogradnja, kakršno so načrtovali v preteklosti, pa bi presegala pet milijonov evrov.

Če bi se lastniki (v enem delu samostana prebiva zgolj en pater) odločili za prodajo, bi knjižnica pridobila 300 kvadratnih metrov. Direktorica Urška Lobnikar Paunovič nad to možnostjo ni ravno navdušena, saj meni, da knjižnica potrebuje svetle in moderne prostore. 
Več kot desetletna zgodba o iskanju ustreznih prostorov za Valvasorjevo knjižnico v Krškem se očitno še ne bo kmalu zaključila.