Črna kronika

Tovšakovo na sodišču čakali zaman

Robert Marin
7. 10. 2015, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Zaradi domnevno sporne obnove hiše nekdanje državne sekretarke Simone Dimic v ljubljanskih Murglah so se v kazenskem postopku znašli njen partner Roman Horvat, nekdanja direktorica propadlega Vegrada Hilda Tovšak in njena desna roka v podjetju Matej Košič.

Mediaspeed

Dimičeva se kot glavna protagonistka afere, ki jo je tudi odnesla iz kabineta predsednika republike Boruta Pahorja, sploh ni znašla pod obtožbo. S tem ko so vrstno hišo v ljubljanskih Murglah obnovili Vegradovi sužnji z materialom, ki je bil namenjen Celovškim dvorom, pa naj bi naveza Dimic−Horvat prihranila kar 120 tisoč evrov.

Tožilci Tovšakovi in Košiču, slednji je vodil Vegradovo hčerinsko družbo AM, očitajo zlorabo položaja, Horvatu napeljevanje k zlorabi položaja, Dimičeva pa naj bi se kazenskemu pregonu izognila, ker je vse posle v zvezi z obnovo sklepal njen partner. Horvat naj bi namreč vse svoje želje glede razkošne obnove hiše sporočal Košiču, ta pa je z njim sklenil pogodbo za gradbena dela.

Svet24

Računi brez krčmarja

Vendar gradbenih del za rekonstrukcijo hiše, kot je navedeno v pogodbi, do danes ni še nihče poravnal, niti ni jasno, kakšni stroški so nastali, saj je tudi Vegrad AM končal v stečaju. Po izračunu Nacionalnega preiskovalnega urada je približno trimesečna obnova stala 678 tisoč evrov.

arhiv Svet24

350 tisoč kredita na 2200 evrov plače

Dimičeva je sicer za obnovo hiše od Nove ljubljanske banke leta 2009 dobila posojilo v vrednosti 350 tisoč evrov s šestmesečnim euriborom in le 1,6 odstotka pribitka, ob tem da je imela v času, ko je vodila Pahorjev kabinet, približno 2200 evrov plače. O tako nizkem pribitku so posamezniki načeloma lahko le sanjali. Predsednik uprave NLB je bil takrat Draško Veselinovič.

Predobravnavni naroki preloženi

Včeraj so bili pred ljubljanskim okrožnim sodiščem predvideni predobravnavni naroki, ki dajejo obdolžencem možnost, da se v zameno za priznanje krivde s tožilstvom pogodijo za nekoliko milejšo kazen. Toda v hram pravice je prišel le Horvat. Ker je Košič zbolel in poslal opravičilo, Tovšakova pa prosila za preložitev naroka, je sodnica Mojca Zalar Kocjančič tudi Horvatu preložila narok. O krivdi se bodo predvidoma izrekli 21. oktobra.

Mediaspeed