Svet

Predsednika Hrvaške in Madžarske v Budimpešti o izboljšanju odnosov med državama

STA
7. 10. 2015, 16.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović se je med današnjim uradnim obiskom na Madžarskem srečala z madžarskim kolegom Janosom Aderjem. Strinjala sta se, da morata državi izboljšati sodelovanje kljub prepirom zaradi načina soočanja z begunsko krizo. Odnosi med državama so se poslabšali po izgradnji madžarske ograje ob meji s Hrvaško.

STA

Grabar-Kitarovićeva in Ader sta se danes v Budimpešti srečala že četrtič letos, kar je po oceni gostitelja dokaz, da poskušata storiti vse za krepitev dvostranskih odnosov.

Osrednja tema njunih pogovorov je bila begunska kriza in strinjala sta se, da gre tako za humanitarno vprašanje kot za vprašanje nacionalne varnosti.

"Nad odnosi med Hrvaško in Madžarsko je senca močne retorike glede begunske krize, a strinjala sva se, da to ne sme pustiti trajnih sledi v odnosih med državama," je izjavo hrvaške predsednice povzel hrvaški radio.

Ader je dejal, da je treba k reševanju begunske krize pristopiti kratkoročno s krepitvijo nadzora na mejah, uresničenjem pogojev za nadzorovan vstop ljudi v vse države članice ter s humanitarno oskrbo vseh, ki pomoč potrebujejo. Ocenil, da kvote niso rešitev, ker ne rešujejo bistva problema, če pa že bodo veljale kvote, bi jih bilo treba porazdeliti na globalni ravni.

Hrvaška predsednica je dodala, da gre za dolgoročen problem, s katerim se bo soočala Evropska unija, in da je rešitev treba iskati pri izvoru problema migracijskega vala na Bližnjem vzhodu in ob Sredozemskem morju.

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je obisk Grabar-Kitarovićeve na Madžarskem označil kot neprimeren v času, ko je Madžarska postavila ograjo na meji s Hrvaško in zaplenila hrvaški vlak. Dodal je, da ni primerno niti sodelovanje na konferenci Višegrajske skupine, ki je napovedala napotitev policistov in vojakov iz držav članic na madžarsko-hrvaško mejo.

Grabar-Kitarovićeva je dejala, da ne vidi razloga za takšen odziv Ostojića ter da je problem vlade, če ni vedela, da bo obiskala sosednjo državo. Dodala je, da morata državi težave rešiti na miren način. Hrvaška predsednica je večkrat nasprotovala politiki hrvaške vlade do begunske krize in zahtevala krepitev nadzora na meji tudi z vojaškimi enotami.

V odgovoru na novinarsko vprašanje o usodi vlaka, ki ga je Madžarska prejšnji mesec ustavila na svojem ozemlju, ko je pripeljal begunce s hrvaško-srbske meje, je Ader danes izrazil presenečenje, ker zadeva še ni urejena, ter izrazil upanje, da bodo ta problem uredili hitro, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Po srečanju z Aderjem se je Grabar-Kitarovićeva sešla tudi z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, ki je pred kratkim kritiziral hrvaškega kolega Zorana Milanovića zaradi nasprotovanja madžarski politiki do beguncev.

Hrvaška predsednica se bo v četrtek in petek udeležila tudi srečanja šefov držav Višegrajske skupine in Hrvaške, ki bo potekal v Balatonfüredu na Madžarskem, so napovedali v uradu hrvaške predsednice.