Svet

Merklova v Evropskem parlamentu: Potrebujemo več Evrope

STA
7. 10. 2015, 16.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kljub strahovom mnogih gradnja Evropske unije ni zmanjšala naše raznolikosti, ampak jo je še obogatila, je svoj zgodovinski govor v Evropskem parlamentu začela nemška kanclerka Angela Merkel. S poklonom evropskemu povezovanju in pozivi, da danes bolj kot kadarkoli doslej potrebujemo "več Evrope" in enotno EU, je požela vrsto glasnih aplavzov.

Reuters

Kanclerka je v današnjem nagovoru odprla veliko število tem, od Ukrajine do prihodnosti skupne evropske valute, največ časa pa je posvetila begunski krizi in poudarila, da je rešitev te "preizkus zgodovinskih razsežnosti za Evropo" ter "naloga Evrope, naloga za cel svet".

Pri vsakem izzivu, ki ga je navedla, je sicer kanclerka zaključila, da je rešitev le v enotni in močni EU ter skupnem odgovoru, ter tudi dodala, da sta Francija in Nemčija na to pripravljeni.

Glede beguncev je med drugim izpostavila, da je treba nagovoriti korenine sedanje krize, z vojno v Siriji na prvem mestu, in ustaviti naval ljudi na meje EU. A obenem je posvarila, da moramo begunce videti kot posameznike in ne kot anonimno množico ter vztrajati pri visokih standardih spoštovanja človekovih pravic.

Obstoječi dublinski sistem je kritizirala in ga označila kot zastarel ter pozvala k mehanizmu, ki bo begunsko breme pravično porazdelil med članice EU.

Tik pred Merklovo je evropske poslance nagovoril francoski predsednik Francois Hollande. Gre za zgodovinski in zelo simboličen dogodek, saj sta voditelja največjih evropskih gospodarstev doslej le enkrat skupaj obiskala parlament - po padcu Berlinskega zidu novembra 1989, ko sta poslance nagovorila tedanji nemški kancler Helmut Kohl in francoski predsednik Francois Miterrand.