Črna kronika

»Vse vas bom pobil«

Sašo Avramovič
7. 10. 2015, 14.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Triindvajsetletni Jozo Čabraja je bil predvčerajšnjim na splitskem okrožnem sodišču nepravnomočno obsojen na trinajst let zaporne kazni zaradi umora dvajsetletnega Marina Matijaša.

Arhiv Svet24

V obtožnici je zapisano, da je triindvajsetletni Jozo Čabraja 29. junija lani pred šolo Bijaći v hrvaškem Kaštel Novem izstrelil naboj proti Marinu Matijašu z namenom, da ga ubije. Nesrečnika je zadel v čelo, zaradi dobljenih poškodb pa je Marin naslednji dan umrl v kliničnem centru v Splitu. »Ko smo z avtomobilom naredili nekaj krogov, smo se ustavili pred hotelom Palace. Videli smo Čabrajo in njegovega brata. Jozo je iz žepa potegnil pištolo, Marin pa mu je zavpil: 'Kaj je pi**a, pospravi to pištolo in to urediva s pestmi!' Jozo mu je nato odvrnil: 'Pridite, pi**e, vse vas bom pobil, drugega za drugim,'« je na sodišču izjavil očividec Ivan Kelam.

Zahvalil se je sodniku in državni tožilki

Čabrajev odvetnik je sicer zahteval, da se Joza obsodi za splošno nevarno dejanje, tožilstvo pa je vztrajalo, da se ga kaznuje za umor z neposredno namero. Morda je tudi to, da je Jozo med obrazložitvijo sodbe jezno in grozilno strmel v državno tožilko, pripomoglo k takšni odločitvi tožilstva. Na sodišču je med obrazložitvijo kazni prekinil sodnika Slavka Lozino, zato je slednji zahteval, da Čabrajo odstranijo iz sodne dvorane. Na koncu sojenja se je 23-letnik tudi ironično zahvalil sodniku in državni tožilki.

Vidljivost je bila omejena

Za sodni senat je bilo sicer ključno dokazati, ali je Jozo sploh videl, kam in na koga strelja. Po rekonstrukciji v skoraj enakih pogojih in po zaslišanju prič je sodni senat sklenil, da je bila vidljivost zelo omejena. Poleg tega je Čabraja deloval prestrašeno, saj so njega in njegovo družbo napadli fantje, oboroženi s palicami in cevmi. Prav zato naj bi se odločil za streljanje. Sodnik Lozina je kot olajševalno okoliščino upošteval tudi »prispevek« druge družbe, brez katere bi najverjetneje težko prišlo do tragičnega dogodka. Kot edino oteževalno okoliščino je sodnik Čabraji upošteval pobeg z mesta zločina.