Črna kronika

Za uboj obsojen na dvanajst let zapora

T.R.
23. 9. 2015, 20.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ribničan Matej Oražem bo zaradi uboja Toneta Pogorelca dvanajst let za zapahi. Žrtev je v vinjenem stanju večkrat zabodel z lovskim nožem. Zločin se je zgodil v bifeju Krajec v Dolenjih Lazah. Obtoženi je izrazil željo, da bi se šel zdravit od alkohola, po sodbi pa, da bi šel na predčasno prestajanje kazni.

M 24

Dvanajst let ždenja za zapahi je petčlanski senat ljubljanskega okrožnega sodišča včeraj prisodil 26-letnemu Mateju Oražmu za uboj 55-letnega ribniškega podjetnika Toneta Pogorelca. Ker je obtoženi dejanje zagrešil v preizkusni dobi, mu je pogojno obsodbo preklicalo in izreklo enotno kazen 12 let in pet mesecev zapora. Oražem bo moral še seči v žep in poravnati stroške kazenskega postopka ter plačati svojcem pokojnika 4594 evrov, kolikor znaša premoženjskopravni zahtevek. Toliko stroškov so namreč imeli s pogrebom in postavitvijo nagrobnika.

Negodovanje obtoženega in solze vdove

Matej Oražem je sodbo in njeno kratko obrazložitev spremljal mirno, vse dokler sodnik ni dejal, da ostaja do pravnomočnosti sodbe v priporu. Po teh besedah je obtoženi nerazločno nekaj zamrmral v smislu: »Kaj, a drugače bom pa šel še koga ubit.« Razglasitev sodbe se je udeležila tudi pokojnikova žena, ki so jo večkrat premagale solze.

IZREČENA KAZEN JE DVE LETI VIŠJA OD ZAČETNE PREDLAGANE

Izrečena kazen je dve leti nižja, kot jo je predlagalo tožilstvo na koncu sojenja, obenem pa je dve leti višja od predlagane kazni na predobravnavnem naroku. Takrat je tožilstvo obtoženemu ponudilo deset let za zapahi brez preklica pogojne obsodbe, a pod pogojem, da se očitka pokesa. Za priznanje se Oražem, v domačem okolju poznan po vzdevku Žajfca, ni odločil, je pa dejanje obžaloval. Zločin se je zgodil 2. decembra lani med 23.10 in 23.59 v bifeju Krajec v Dolenjih Lazah, kjer je Oražem s 24,5 centimetra dolgim lovskim nožem pokončal Pogorelca. Obducent je ugotovil, da je storilec devetkrat zaril nož, v krvi pa je imel 2,5 promila alkohola.

IZ LOKALA V LOKAL PRAZNIL KOZARCE

Vse skupaj se je začelo dogajati v popoldanskih urah, ko je obtoženi po službi popival po bližnjih in oddaljenih lokalih. Za pultom je naročal enkrat pivo, drugič mešanico kokakole in vina ter tudi travarico. Vmes je zavil še v lokal, kjer dela njegova partnerica. Ta mu je le enkrat postregla z alkoholno pijačo, drugič pa nič več. Potem sta se poslovila in njegova partnerica je bila prepričana, da se bo odpravil domov, a se žal ni. Odpravil se je namreč v bife Krajec. Tam se je zapletel v pogovor s Tonetom Pogorelcem. Najprej sta se pogovarjala, sčasoma pa je kramljanje preraslo v verbalni konflikt. Ob slišanih povišanih tonih omenjenih gostov je natakarica s pomočjo prijatelja spravila Oražma ven. Ta je ob »prisilnem« odhodu zabrusil: »Zdaj boste videli, česa sem zmožen!« Iz svojega avta je vzel lovski nož in želel vstopiti nazaj v lokal, vendar zlahka ni šlo, kajti z notranje strani je tiščal vrata eden od gostov lokala. Zato je Oražem pograbil stol in z njim skušal razbiti okno. Naposled mu je le uspelo vstopiti v notranjost. S hitrimi koraki je šel naravnost do Pogorelca. Po pripovedovanju prič ga je »zajahal« in vanj večkrat zaril nož. Po dejanju jo je ucvrl proč z avtomobilom.

Arhiv Svet24

DEJANJA SE NE SPOMINJA

Oražem je v svojo obrambo dejal, da se usodnega dne spominja edino popivanja in da se je po pivski turneji odpravil domov. Na poti je želel odtočiti, zato je z avtomobilom zapeljal na stransko cesto, kjer je obtičal v blatu. Takrat se je slišal s svojo partnerico. Po njenih besedah je deloval panično in je govoril nerazločno. Med drugim ji je dejal, da bo že sam prišel domov in jo objel, saj naj bi vedel, da ga bodo pričakali policisti. Kaj je storil kritičnega dne, kot trdi obtoženi, je izvedel naslednje jutro, ko so ga ribniški policisti odpeljali v Ljubljano na odvzem krvi in urina. Sodišče je pri izreku kazni upoštevalo kot oteževalno okoliščino obtoženčevo redno popivanje in njegovo predkaznovanost. Do zdaj je bil že dvakrat pogojno obsojen, enkrat pa kaznovan z denarno kaznijo. Kot olajševalno okoliščino je štelo, da je dejanje obžaloval. »Ko ste v vinjenem stanju, delate težave. Med drugim se zaletite z avtomobilom v steno,« je po sodbi predsednik senata Srečko Škerbec dejal obtoženemu. Po njegovem prepričanju, če se sporni dogodek ne bi zgodil lanskega 2. decembra, bi se čez kak mesec. »Nihče vam ne bo pomagal, če si vi ne boste,« so bile še sodnikove besede Oražmu v poduk.