Slovenija

Nove kazni: Namesto "polovičke" zdaj "tretjinka"?

Sašo Avramovič
23. 9. 2015, 18.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Prenovljeni zakon o prekrških, ki še ni potrjen, prinaša kar nekaj novosti. Najpomembnejše med njimi so spremembe na področju obročnega plačila globe (in stroškov postopka), ureditev regulatornih prekrškov (posebnosti v postopku in pristojnost za odločanje), ureditev nadomestnega zapora in dela v splošno korist ter ukinitev »polovičke«.

Arhiv Svet24

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prekrških je zdaj v fazi strokovnega in medresorskega usklajevanja. Po proučitvi prejetih pripomb bo morebiti opravljeno ponovno strokovno in medresorsko usklajevanje, nato pa sledi obravnava predloga zakona na vladi. In če bo potrjen, bo prinesel kar nekaj pomembnih novosti.

84 evrov neplačane globe je enako enemu dnevu nadomestnega zapora.

Nadomestni zapor ali delo v splošno korist

V predlogu zakona je med drugim prenovljena ureditev nadomestnega zapora in dela v splošno korist. »Če davčni organ ne bo mogel izterjati dveh ali več glob, bo o tem dejstvu obvestil pristojno sodišče. To bo odredilo nadomestni zapor, tega pa se bo storilec lahko 'rešil' tako, da bo predlagal nadomestitev plačila globe oziroma nadomestitev zapora z delom v splošno korist, ki ga bo izvršil pristojni center za socialno delo,« so pojasnili na ministrstvu za pravosodje. Predlagano je, da se za vsakih 84 evrov neplačane in neizterjane globe (kar je enako enemu dnevu nadomestnega zapora) izreče osem ur dela v splošno korist, vseeno pa je predlagana dodatna omejitev, po kateri lahko delo v splošno korist znaša najmanj 40 ur. »To dejansko pomeni, da se bo lahko z delom v splošno korist nadomestila le globa v znesku 420 evrov ali več, kar je po oceni predlagatelja primerno glede na stroške in zahtevnost izvedbe dela v splošno korist,« pravijo na ministrstvu.

»Z delom v splošno korist se bo lahko nadomestila le globa v znesku 420 evrov ali več.« Ministrstvo za pravosodje

Nadomestni zapor največ 90 dni

S policije pa so dodali, da je lahko maksimalno trajanje nadomestnega zapora 90 dni, odrejeno delo v splošno korist pa lahko traja največ 720 ur, rok, v katerem mora biti delo opravljeno, pa ne sme biti daljši od treh mesecev. Drugače povedano – prekrškar bo lahko z zaporom ali delom v splošno korist »odplačal« največ 7560 evrov globe. Pri policiji so zapisali, da je bilo v lanskem letu kar 47.203 zadev odstopljenih v izterjavo, kar predstavlja okoli 20 odstotkov vseh izdanih zadev z njihove strani. Povedali so nam tudi, kdo je »prekrškar rekorder« v Sloveniji oziroma koliko je dolžan državi. Že več kot 56.000 evrov, saj tudi po desetih letih še zdaj ni plačal kar 757 prekrškov.

Namesto »polovičke« ena tretjina

Pomembna novost v prenovljenem zakonu je ukinitev tako imenovane »polovičke«. V 12. členu predloga zakona je namreč zapisano, da kršitelj, ki ne vloži zahteve za sodno varstvo ali ugovora zoper plačilni nalog oziroma odločbo o prekršku, plača tretjino izrečene globe, če jo plača v osmih dneh od vročitve plačilnega naloga oziroma odločbe o prekršku. Če kršitelj ne bo vložil zahteve za sodno varstvo ali ugovor zoper plačilni nalog oziroma odločbo o prekršku, bo plačal dve tretjini kazni, če jo bo plačal v osmih dneh od pravnomočnosti. Če pa prekrškar ne bo plačal globe niti po prvem niti po drugem omenjenem »načinu«, bo moral, kot doslej, plačati celoten znesek globe v roku, ki je določen v odločbi oziroma plačilnem nalogu.