Svet

Tudi ruske bojne ladje obstreljujejo džihadiste

STA/G.G.
7. 10. 2015, 15.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je sporočil, da so v napadih na položaje skrajne Islamske države v Siriji ob letalih danes sodelovale tudi štiri ruske vojaške ladje v Kaspijskem jezeru. Te so po njegovih navedbah izvedle 26 napadov z vodenimi raketami na enajst tarč, ki so jih vse uničile.

STA

Šojgu je to dejal v televizijskem pogovoru z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Ni pa povedal, kje so bile ladje v času napada oziroma od kod so izvajale napade.

Od začetka ruskih letalskih napadov v Siriji pred tednom dni je Moskva tarča kritik, da napada tudi pripadnike opozicije in civiliste.

Putin je rusko vojsko pohvalil za posredovanje in poudaril, da so bili cilji od vojaških ladij oddaljeni kakih 1500 kilometrov. "od 30. septembra do danes je bilo zadetih 112 ciljev. Intenzivnost napadov se povečuje." pa je dejal Šojgu.

Ruski predsednik je še napovedal okrepitev ruskih letalskih napadov, da bi lahko pripravili kopensko ofenzivo sirske vojske proti IS ter potrdil, da se bo ruska vojska glede prihodnjih vojaških operacij uskladila s sirskimi silami.

Sirski vojaški vir je za AFP danes potrdil, da so sirska vojska in sile, ki podpirajo režim sirskega predsednika Bašarja al Asada, danes v provinci Hama izvedle obsežno kopensko operacijo ob podpori ruskih vojaških letal.