Slovenija

Kranjska knjižnica brez vodstva

nn
30. 9. 2015, 20.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Mestna knjižnica Kranj še ne bo dobila novega direktorja. Kranjski mestni svetniki so namreč na predlog komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja zavrnili izbrano kandidatko Petro Puhar Kejžar.

Arhiv

Strokovni svet Mestne knjižnice Kranj je na podlagi petih prispelih prijav odločil, da je najprimernejša kandidatka za vodenje knjižnice Petra Puhar Kejžar, drugačnega mnenja pa je bila komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja pri kranjskem mestnem svetu. »Za tako pomembno organizacijo, za tako pomemben zavod s 40 zaposlenimi in 1,2 milijona proračuna potrebujemo nekoga z več vodstvenimi izkušnjami, zato moramo razpis ponoviti, razširiti nabor kandidatov. Tako bo knjižnica naslednjih pet let imela direktorico ali direktorja, ki ima poleg velike naklonjenosti do bibliotekarstva tudi ključne vodstvene kompetence. Vodenje ljudi je ena najtežjih stvari na svetu in tukaj res potrebujemo nekoga, ki to zna,« je zadevo komentiral župan Boštjan Trilar.

RAZCEPLJENOST MED ZAPOSLENIMI

Izkazalo se je tudi, da med zaposlenimi v knjižnici vlada razcepljenost, čeprav naj bi, kot je bilo slišati v razpravi, Puhar Kejžarjevo podpiralo kar 75 odstotkov zaposlenih. Trilar ob tem poudarja: »Dvajset let sem direktor. Moja prva služba je bila direktorska. Vodil sem podjetja v petih državah za mednarodne korporacije. Vodja ne postaneš s tem, ko si imenovan, ampak takrat ko ti več kot 80 odstotkov kolektiva sledi, entuziastično delajo tisto, kar od njih pričakuješ, in zagotovo bomo našli takega človeka,« meni Trilar. Prav tako odločitev mestnega sveta ne pomeni nezaupnice strokovnemu svetu knjižnice. »Mestni svet je najvišja instanca v Mestni občini Kranj in ima vso pravico odločiti v interesu Kranjčanov. Svet zavoda je korektno opravil svojo nalogo, v občinski komisiji pa imamo zelo strokovne ljudi, ki so se odločili po svojih kompetencah in znanjih,« odgovarja Trilar.

facebook

KEJŽARJEVA PRESENEČENA

Petro Puhar Kejžar je odločitev mestnega sveta, češ da nima pravih vodstvenih kompetenc za delo s tako velikim kolektivom, presenetila. »V razpisu pogoja glede vodstvenih kompetenc ni. V več kot 20 letih dela v kulturi, tudi vodstvenega, produkcijskega in organizacijskega, sem nabrala toliko izkušenj, da menim, da bi bilo vodenje knjižnice mogoče. Imam tudi pet let izkušenj z delom v knjižnici, tako da to ustanovo zares dobro poznam, zato sem se za to kandidaturo tudi odločila,« je povedala. Pritožbe sicer ne napoveduje, obljublja pa, da se bo na nov razpis ponovno prijavila. »Jaz sem pozitiven človek in naprej gledam pozitivno. Zgodba še ni končana. Še vedno sem prepričana, da se s tem izjemnim kolektivom da čudovito delati, in to bi mi pomenilo največji izziv do zdaj,« zaključuje Puhar Kejžarjeva.