Slovenija

Ali grozdje že odkupujejo Ukrajinci?

Polona Krušec
30. 9. 2015, 20.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Odkup grozdja v Agroindovi kleti je že skoraj v zaključni fazi, letina je zelo kakovostna, kljub napovedim pa Ukrajinci še vedno niso prevzeli lastništva.

STA

STA

Da svoje grozdje že prodaja novim lastnikom, misli marsikateri od vinogradnikov, ki svoj pridelek pripeljejo v odkup. Tudi Ivan Furlan pove, da le prek medijev kaj več izve o tem, kaj se dogaja s kletjo in v čigavih rokah je zdaj. »Mislil sem, da je Agroind že prodan, saj so nam takrat, ko smo podpisovali pogodbe za odkup grozdja, omenjali, da bo do prevzema prišlo še pred trgatvijo, torej bi grozdje od nas kupovali že Ukrajinci, ne več Vipavci,« komentira.

Prodaja še poteka

»Taki koraki ne gredo tako hitro,« pa pove Boris Bajc, direktor Kmetijske zadruge Vipava in kleti. Čeprav so julija napovedovali, da bo postopek prevzema, torej prodaje, zaključen do konec septembra, se ta datum očitno spet pomika v prihodnost.

Ukrajinski kupec je od DUTB sicer že odkupil terjatve v višini približno polovice vrednosti paketa delnic, ki jih ima v lasti Kmetijska zadruga Vipava kot Agroindov največji lastnik. Ureditev razmerij s prenosom lastniškega deleža na novega lastnika naj bi bila končana konec tega meseca, a zdaj Bajc napoveduje, da se bo to najbrž zgodilo šele proti koncu letošnjega leta.

STA

Zaključujejo odkup

Sicer direktor kleti še pove, da se s prvim oktobrom zaključuje odkup. Trenutno kmetje dostavljajo rdeče sorte, ki dozorijo pozneje. »Odkupili smo nekoliko večjo količino grozdja, kot je bilo predvideno, kar nam je omogočila dobra letina,« pojasni. Ocenjuje, da je količina za okoli 25 do 30 odstotkov večja od predvidene, v primerjavi z lani pa so v klet sprejeli za kar 50 odstotkov več pridelka.

Ker kmete bolj kot prevzem lastništva skrbi plačilna disciplina, smo Borisa Bajca vprašali tudi, kako je s tem. Pojasnil je, da bodo za bele sorte plačevali po 50, za rdeče pa 38 centov na kilogram. »Trenutno plačujemo letnik 2014,« je povedal in dodal, da naj bi letošnjo letino začeli plačevati aprila 2016. Vinogradniki so s temi napovedmi zadovoljni, saj so imeli v preteklosti s plačili slabe izkušnje, zdaj pa je menda klet pri izplačilih bolj hitra.