Slovenija

Zahtevajo preklic odloka!

Tilen Pajek
24. 9. 2015, 19.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Poleti sprejeti ljubljanski odlok o prepovedi hranjenja živali na javnih površinah je presenetil mnoge. Živaloljubci so prepričani, da je bila odločitev sprejeta »na skrivaj«.

Tilen Pajek

Ljubljanska občina je z odlokom določila, da hranjenje živali na javnih površinah ni več dovoljeno. Tako početje naj bi bilo namreč nevarno in nič kaj v skladu z ohranjanjem čistoče, ki si jo v mestu želijo, so sporočili. Več sreče imajo ptice in veverice v parku Tivoli, saj tam prepoved ne velja. Odločitev je razburila javnost. Na nas se je obrnila bralka Lidia Bučar, ki je tudi hranilka prostoživečih muc.

»V okolju, kjer živim, sem polovila in sterilizirala ter kastrirala vse muce in jih zdaj hranim na javni površini, ker tam tudi živijo, skupaj jih je sedemnajst. Takoj ko sva s kolegom izvedela za novico o odloku, sva pisala na občino in o tem obvestila vsa ljubljanska društva. Obrnila sem se tudi na Marka Omana iz ljubljanskega zavetišča in sploh ni ničesar vedel o tem. Odlok so sprejeli na hitro in v poletnem mesecu, da bi bil še bolj neviden,« nam zapiše v pismu.

DRUŠTVA SE NISO POVEZALA

Lidia je pričakovala večji odziv nekaterih društev, ki jim je pisala v želji, da bi v tem okviru nastala peticija. Pa ni. »Mačja hiša in Društvo Lajka sta pisala pisma na občino, vendar brez uspeha. Društvo za zaščito živali Ljubljana in Mačjelovka sta se z Zavetiščem Ljubljana dogovorila, da gre projekt 'prostoživeče mačke' naprej, vendar dogovora o tem, ali bomo prostovoljci še lahko hranili muce na javni površini, niso dosegli,« pojasni Lidia.

Kot dodaja, je določilo, da se lahko muce hranijo na zasebni površini, nemogoče, saj je v tem primeru potrebno dovoljenje lastnikov zemljišča. Ker je v Ljubljani več tisoč muc odvisnih od njihove pomoči in ker so zaznali odsotnost odločne reakcije društev, se borijo sami: »V tem času smo zato ustanovili facebook skupino Malatačka, v kateri smo združeni hranitelji prostoživečih muc.«

PETICIJO PODPISALO VEČ TISOČ LJUDI

Po spletu je zakrožila peticija za preklic odloka o prepovedi hranjenja živali, ki jo je podpisalo že več kot tisoč ljudi. V tej predlagajo, naj se ob ribnikih, rekah in jezerih namestijo avtomati s primerno hrano za določeno vrsto živali. S tem se bo hranjenje z neprimerno hrano (predvsem kruhom) nadomestilo s primerno. Avtomate s primerno hrano naj bi namestili tudi v živalski vrt in postavili avtomate z briketi za evidentirane prostovoljce hranilce prostoživečih mačk. »Nesprejemljivo je, da vse hranimo na svoje stroške in naj bi bili za prostovoljno delo še kazensko sankcionirani,« zapišejo v obrazložitvi.