Televizija

60. obletnica atentata na Johna F. Kennedyja

A. M.
27. 10. 2023, 08.15
Deli članek:

Spregovorili bodo nekateri od zadnjih preživelih prič!

Profimedia
JFK je bil med vožnjo skozi središče Dallasa brutalno ustreljen sredi belega dne in kasneje razglašen za mrtvega v bolnišnici Parkland.

Ob 60. obletnici atentata na nekdanjega predsednika Johna F. Kennedyja 22. novembra 1963 se z emmyjem nagrajena in kritiško priznana franšiza Dan v Ameriki vrača z drugim delom, JFK: Dan v Ameriki. Oddaja v treh delih prinaša podroben opis tragičnega trenutka v ameriški zgodovini in njegovih posledic. Oddaja se bo premierno predvajala 5. novembra ob 22. uri na National Geographic z dvema zaporednima epizodama, nadaljevala pa se bo v ponedeljek, 6. novembra, ob 22. uri z zadnjo epizodo.

Profimedia
Predsednik John F. Kennedy in njegova žena Jackie sta med pripravami na volitve leta 1964 odpotovala v Teksas z ekipo agentov tajne službe.

Oddaja, ki so jo ustvarili dobitnik emmyja David Glover iz 72 Films ter z oskarjem nagrajena filmska ustvarjalca Dan Lindsay in T. J. Martin, je nastala v uradnem sodelovanju z muzejem The Sixth Floor Museum at Dealey Plaza v Dallasu. Prelomna dokumentarna serija, ki je dobila ekskluzivno dovoljenje za prvo obarvanje muzejskih arhivskih posnetkov, prepleta arhivske posnetke s pričevanji zadnjih preživelih prič in tako ustvarja podroben pregled, minuto za minuto, tistega ključnega dne, ki je za vedno spremenil ameriško zgodovino.

NGO
John in Jackie Kennedy

JFK: Dan v Ameriki prikazuje nove barvne posnetke in pričevanja ljudi, ki so bili tistega dne na prizorišču dogodka v Dallasu, nekateri od njih pa svojo zgodbo prvič pripovedujejo za dokumentarni film. Novo obarvani posnetki vključujejo posnetke Leeja Harveyja Oswalda, ko je v policijskem priporu in ko ga ustrelijo med prevozom v okrožni zapor. Med sogovorniki, ki prvič podelijo svojo plat zgodbe v dokumentarnem filmu, so Peggy Simpson, edina novinarka za Associated Press, ki je leta 1963 delala v Teksasu, in priča streljanju na Oswalda, Rusty Robbins, dallaški policist, ki je poznal Jacka Rubyja, človeka, ki je umoril Oswalda, in Bill Mercer, lokalni novinar za KRLD, ki je osumljenega Oswalda prvi obvestil, da je obtožen predsednikovega umora.

NGO
John F. Kennedy, JFK

National Geographic je za oddajo, ki bo del ustne zgodovine, intervjuval tudi Clinta Hilla, agenta tajne službe ZDA, dodeljenega Jackie Kennedy, ki je po streljanju skočil na vozeči avtomobil in poskušal pomagati prvi dami, agenta tajne službe Paula Landisa, ki je bil med incidentom prvič v svoji karieri v predsedniškem konvoju, dopisnika Bele hiše Sida Davisa, ki je bil priča zaprisegi Lyndona B. Johnsona na krovu air force one kmalu po atentatu, Buella Frazierja, ki je Oswalda tisto jutro peljal na delo v teksaško skladišče šolskih knjig, dallaškega delavca v trgovini s čevlji Johna Brewerja, ki je organom pregona pomagal najti Leeja Harveyja Oswalda, Ruth Paine, prijateljico Oswaldove žene Marine, ki je v času atentata živela pri njej, in najbliže živeči civilni priči streljanja Gayle in Billa Newmana.

NGO
John F. Kennedy