Televizija

Praznična dneva na programih RTV Slovenija

A. M.
29. 10. 2023, 08.15
Deli članek:

Dan reformacije in dan spomina na mrtve

STA
Na predvečer dneva reformacije bo ob 20.00 na TV SLO 1 prenos državne proslave ob dnevu reformacije (simbolna fotografija).

Programi nacionalne radiotelevizije bodo tudi med tokratnima prazničnima dnevoma – dan reformacije in dan spomina na mrtve – programsko zanimivi. Televizija Slovenija bo praznične vsebine poglobljeno in celovito spremljala v informativnih oddajah.

Na predvečer dneva reformacije bo ob 20.00 na TV SLO 1 prenos državne proslave ob dnevu reformacije. Slavnostna govornica bo predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar. Govoru bo sledil umetniški del proslave z naslovom Jezik, knjiga in umetna inteligenca. Umetniški program letošnje državne proslave posebno pozornost namenja 300. obletnici rojstva učitelja in protestantskega duhovnika Štefana Küzmiča, ki je ob koncu 18. stoletja iz grščine v prekmurščino prevedel Novo zavezo in svoj prevod objavil v knjigi Nouvi Zákon (Novi testament, Novi zakon).

Po proslavi ob 21.05 bo na TV SLO 1 dokumentarni film scenarista in režiserja Dušana Moravca Film o ljubezni, minljivosti in nesmrtnosti. Spokojna tišina spomladanskega gozda. Idilo prekinejo glasovi ljudi, s seboj nosijo orodje, zaboje, nahrbtnike. Tam, pokaže eden izmed njih. Tam naj bi bila zakopana Ksenija in Rado Hribar. Zakonca Hribar, podjetnika, svetovljana, ljubitelja in poznavalca umetnosti, oba pilota, sta bila znana po ekstravagantnosti. Januarja 1944 so ju likvidirali pripadniki varnostno-obveščevalne službe.

Na dan reformacije 31. 10. bo ob 10.00 na TV SLO 1 neposredni prenos evangeličanskega bogoslužja. 1. novembra ob 17.15 bo na TV SLO 1 izobraževalna oddaja Vojna – nikoli končano zlo scenaristke Tatjane Markošek in režiserja Boža Grlja. Vojna je vseobsegajoče zlo, ki prizadene vsakogar, ne glede na status, stan, spol, veroizpoved. Pod seboj potepta temeljno človekovo dostojanstvo in v ljudeh vzbudi najnižja čustva in nagone. Vojna za sabo pusti nešteto grobov. O nesmiselnosti vojn in morebitnem svetu brez vojn razmišljajo: Nebojša Tejić, uveljavljen fotograf v Sloveniji, ki je kot otrok med vojno v Bosni prišel v Slovenijo in tu ostal, dr. Mirt Komel, filozof, sociolog, profesor na FDV in pisatelj, dr. Petra Svoljšak, zgodovinarka, ki raziskuje prvo svetovno vojno, in prof. dr. Zvezdan Pirtošek, nevrolog in humanist.

Zvečer ob 20.05 bo na TV SLO 1 Liffovski film Očetova volga. Večer pozneje, 2. novembra, ob 20.00 bo na TV SLO 1 film o Antonu Martinu Slomšku Srečen bo čas. Filmski portret odkriva ozadje vizionarskega dela Antona Martina Slomška. Iz številnih niti stkana pripoved o človeku, ki je globoko spoštoval okolje, v katerem je odraščal in pozneje deloval.

Tomaž Perko
Anton Martin Slomšek skozi oči slikarja Tomaža Perka.