Televizija

Rdeča nit filmi s prostora nekdanje Jugoslavije

Alesh Maatko
16. 10. 2023, 13.28
Posodobljeno: 16. 10. 2023, 13.44
Deli članek:

Cikel filmov, ki so bili predvajani na Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu Liffe

TV Slovenija
Film Panj (2021) režiserke Blerte Basholli.

Ljubitelji filma si bodo med 21. oktobrom in 25. novembrom 2023 na prvem in drugem programu TV Slovenija in na RTV 365 lahko ogledali deset filmov, ki so že navdušili številne gledalce in filmske kritike. V ospredju bodo filmi s prostora nekdanje skupne države.

Kulturna entiteta

Skupni imenovalec izbora so štirje filmi iz štirih različnih držav s prostora nekdanje skupne države. »Gre za našo skupno kulturno entiteto, ne glede na žalostno zgodovino. Gledalci te filme dobro sprejemajo, poleg tega je ta kinematografija zelo dobra, dinamična in kreativna,« je pojasnil filmski urednik na TV SLO Iztok Polanc, ki kurira izbor.

TV Slovenija
Srbski film Kelti (2021) režiserke Milice Tomović govori o odnosih in iskanju identitete.

Filmi Kelti, Panj, Zbornica in Praznik dela odpirajo pogled na skupne zagate ustvarjalcev v prostoru nekdanje Jugoslavije. Kot bodo lahko opazili tudi gledalci, sta vojna in življenje po njej še vedno pomembni temi. Srbski film Kelti (2021) režiserke Milice Tomović govori o odnosih in iskanju identitete. Film prikaže 24 ur v družinskem stanovanju na robu Beograda, kjer osemletnica praznuje rojstni dan. Režiser Pjer Žalica s filmom Praznik dela (2022) zaključuje trilogijo o posledicah vojne v Bosni. Panj (2021) režiserke Blerte Basholli pa je predstavnik nekakšnega novega vala, sodobnega kosovskega filma, ki ga zaznamuje to, da ga krmarijo pretežno ženske, režiserke mlajše generacije. Film je bil leta 2021 veliki zmagovalec festivala Sundance. Eden najboljših hrvaških filmov zadnjih let pa je Zbornica (2021), napet portret šolskega sistema.

Ostali filmi

Gledalci si bodo lahko ogledali tudi najnovejše delo Joachima Trierja Najbolj grozen človek na svetu (2021). Film Skrito življenje (2018), zadnji celovečerec režiserja Terrenca Mallicka, je umeščen v zgodovinski kontekst druge svetovne vojne. Kontroverzno temo, področje samomora s pomočjo, pa odpira film Vse je bilo v redu (2021). Iz Francije prihaja tudi film Mala mama (2021) v režiji Celine Sciamma. To je zgodba o deklici, ki potuje skozi čas in spozna svojo mamo kot otroka. Dragi tovariši (2020) pripoveduje o krvavih dogodkih, ki so v šestdesetih letih pretresli podeželsko mesto v nekdanji Sovjetski zvezi, a so zaradi prikrivanja oblasti dolga desetletja ostali zamolčani. Kot najboljši južnokorejski film vseh časov pa mnogi omenjajo film Požiganje (2018).

A. M., foto: TV Slovenija