Televizija

Folklorist Klemen Janežič

L. P.
24. 5. 2018, 03.00
Deli članek:

Kmalu bo minilo eno leto, odkar se je končala serija Usodno vino, in Klemen Janežič zdaj živi malo bolj odmaknjeno od oči javnosti – ne pa tudi bolj umirjeno.

Klemna je doletela velika čast, da bo v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu jeseni igral Hamleta, ob tem pa je letos še ambasador Tedna ljubiteljske kulture. Klemen je nov izziv z veseljem sprejel, saj pravi, da je kulturi na splošno v medijih še zmeraj namenjenega premalo prostora. Poleg tega kot profesionalni igralec veliko dolguje ljubiteljski kulturi, saj je ravno tam začel svojo umetniško pot: kot član Kulturnega društva Stična je pel v pevskem zboru Zborallica, igral v gledališki skupini Drzni in lepi ter plesal v Folklorni skupini Stična, danes pa v domačem kraju še vedno sem ter tja priskoči na pomoč, če je treba odvoditi kakšno prireditev. »Ljubiteljska kultura za seboj potegne neki žar in kulturni domovi, kjer se večinoma dogaja, so na neki način svetilniki kulture po Sloveniji,« pravi.

Teden ljubiteljske kulture je bil letos v znamenju folklorne dejavnosti, ki je sploh velikokrat žrtev predsodkov – ljudje, ki niso ravno poučeni o zadevi, si pod folkloro predstavljajo dolgočasen ples v narodnih nošah, ki ne more biti del moderne tradicije. Vendar Klemen takšnemu pogledu močno nasprotuje. »Folkloro sem plesal dve leti. Vem, da ima neverjetno moč povezovanja,« je prepričan Klemen.

Celoten članek preberite v novi številki revije Vklop!