Televizija

Kdo se lahko upre zdravnikom?

Jak Vrečar
15. 4. 2009, 13.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Zdravniške serije ne bi bile to, kar, so brez zdravnikov, ki so usodni za ženski del zasedbe in občinstva.

Po petnajstih letih se je končala ena najdlje trajajočih serij v ZDA, legendarna Urgenca (ER). Skupno so posneli več kot 300 epizod, v njih pa so se zavrtele vse mogoče zgodbe, ampak zelo verjetno je, da ste si bolj kot kirurške posege, zaplete pri zdravljenju, nešteta oživljanja, drame s talci ali eksplozije okrog bolnice zapomnili vodilne like - predvsem moške.

 

Med tistimi, ki so osvojili gledalce s premiernim delom septembra 1994, je bil tudi tedaj 33-letni, z nekaj sivimi lasmi in osvajalskim, nagajivim pogledom neustavljivo privlačni George Clooney.  Pa Noah Wyle, pa Goran Višnjić in John Stamos ...

 

Če se v Urgenci komu vsaj na prvi pogled zdi, da so dogodki v bolnišnici pred osebnimi zgodbami, pri drugi uspešni zdravniški seriji, Talentih v belem (Greys Anatomy), dvoma ni niti za hip. Si predstavljate, da bi se dr. Derek Shepherd (Patrick Dempsey) ukvarjal samo z nevrokirurškimi posegi, dr. Mark Sloan (Eric Dane) pa samo z lepotnimi popravki? Seveda ne, precejšen del serije, na splošno polne ljubezenskih zvez, skokov čez plot in večkotnikov, sloni na nasprotju dveh lomilcev ženskih src, Sanjskega Shepherda in Lepega Sloana. Oba zdravnika imata burno življenje, saj sta začela boj za prevlado s tekmovanjem za Shepherdovo nekdanjo ženo Addison.

 

Največ dobička iz svojega videza za zdaj kuje Patrick Dempsey, ki mu je vloga dr. Shepherda poleg neštetih ženitnih ponudb in armade oboževalk prinesla tudi nekaj zelo donosnih sponzorskih pogodb, na primer tisto za Versace. Morda ni naključje, da Dempsey, ki se naslova "najlepšega igralca na svetu" uradno otepa, krono osvajalca ženskih src prepušča v intervjujih prav predhodniku v zdravniški halji, Clooneyju.

 

Še en za ženske usodno privlačen, čeprav kričeče drugačen od predhodnikov, je doktor Gregory House (briljantni Hugh Laurie) iz serije Zdravnikova vest (House MD). Čeprav take sitnobe ni daleč naokrog, tabletomani, obiskovalci barov s prostitutkami, absolutno nezanesljivi in za skupno gospodinjstvo popolnoma nekoristni moški pa niso ravno terna, je dr. House moški, okrog katerega se ne vrtijo le primeri, ampak tudi ženske v seriji.