Televizija

Pustolovec in Ribič

Marjana Vovk
21. 4. 2009, 13.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Oddaji Profesor Pustolovec in Ribič Pepe sta sicer dobri, a sta si tako zelo podobni, da ni smiselno, da sta na sporedu sočasno.

Ob gledanju otroške oddaje Profesor Pustolovec na TVS me je prevzel občutek že videnega. Seveda – nanizanka je nastala po predstavi avtorja Iztoka Lovriča (ki piše scenarije tudi za oddajo), ki je premiero doživela pred več kot letom dni. Ne, ni to. Moteči občutek prihaja zaradi podobnosti z drugo otroško oddajo: Ribič Pepe.

 

Oddaji sta si res zelo podobni in sta namenjeni tudi isti ciljni publiki. Zasnovani sta na enakem principu: zabaven pripovedovalec, učitelj (v Ribiču Igor Ribič, v Profesorju Marko Derganc), mlade gledalce popelje na pustolovščino, v kateri se naučijo marsikaj novega. Otroke najprej pritegneta (že vizualno posebna) glavna lika: Ribič je zanimiv brkati "morski volk", Profesor pa zmedeni in skuštrani avanturist.
Oba imata zgovorna papagaja, Profesor umirjeno in pametno Barbaro (igra jo Barbara Bulatovič), Ribič pa navihanega in malo manj izkušenega kakaduja (lutka, ki ji glas posoja Lucija Ćirović). Še več podobnosti najdemo: oddaji sta polni zabavnih dialogov, glasbe, praktičnih nasvetov, obe vključujeta vmesne ilustracije. In obe otroke učita, spodbujata k radovednosti in razmišljanju, jim odpirata nove svetove.
Profesor Pustolovec je v učenju morda bolj neposreden, njegova sobica je pestrejša, oddaja pa za kanček bolj enovita, manj tematsko pisana kot Ribič. Pustolovec ima tudi več pesmi s poučnimi besedili, ki pa malce zbledijo, ker so pesmi predolge.
Obe oddaji sta zanimivi, znata pritegniti otroke in jih nekaj naučiti, strukturno sta zelo pisani. V redu – ampak zakaj so se na TVS odločili, da tako podobni oddaji predvajajo naenkrat? Ali ne bi bilo bolj smiselno počakati, da se ena oddaja izteče in šele nato v njen termin uvrstiti drugo ter otrokom sočasno raje ponuditi oddaji različnih formatov?

 

PLUS: Oddaji sta zabavni, poučni, pisani.
MINUS: Bolje bi bilo sočasno ponuditi dve oddaji različnih formatov.