Intervjuji

Gaja Filač morje vzljubila šele v kasnejših letih

Teja Pelko
27. 1. 2024, 08.00
Deli članek:

Družbenim pritiskom po popolnosti telesa se ne uklanja več!

POP TV
Narava je Gajina velika ljubezen, zato jo zelo skrbi za okolje. Kolikor le lahko, se trudi tudi živeti čim bolj v sožitju z njim.

5. februarja na POP TV prihaja nova slovenska originalna serija Skrito v raju. Dogajanje je tokrat postavljeno med prestolnico in kampom Paradiso, malim istrskim krajem, v katerega se poleti zatekajo junaki zgodbe v iskanju sprostitve in umika od vrveža glavnega mesta.

V ospredje je postavljena ljubezenska zgodba med Laro Bučar Dolenc, ki jo igra Gaja Filač, in Markom Steinerjem, ki ga upodablja Matej Zemljič, ki se v brezskrbnem poletnem vzdušju prepleta z ranami iz preteklosti, zapleti in številnimi nesporazumi. Ob tem za dodatne zaplete skrbi še medicinska mafija, katere cilj je privatizacija zdravstvenega sistema. Kako je bilo na snemanju serije, zakaj je zanjo morje tako posebno in kje je njen raj, nam je v pogovoru – med drugim – zaupala Gaja.

V seriji Skrito v raju igrate Laro Bučar Dolenc, pronicljivo, razgledano okoljevarstvenico, zavezano trajnosti. Ste ji podobni?
V nekaterih pogledih precej, v drugih malo manj. Tudi sama sem zelo navezana na naravo, čeprav je Lara glede okoljevarstva bolj angažirana kot jaz, druži naju tudi izkušnja smrti očeta, po karakterju sva obe veliki pozitivki, po duši pa senzitivki. (smeh) Lara je, kar se tiče fantov, veliko bolj prizanesljiva, popustljiva in potrpežljiva kot jaz in živi v drugačnih okoliščinah, zato se tudi stvari in problemi, s katerimi se ukvarjava v življenju, nekoliko razlikujejo.

Lara si zelo želi tudi izboljšati svet. Kaj bi si vi želeli izboljšati v njem?
Glede na dogajanje v preteklih dneh in glede na stvari, ki so me v zadnjem času najbolj prizadele in pretresle, bi si želela izboljšati naravo človeka. Želela bi si, da bi bili ljudje bolj nagnjeni k življenju v sožitju predvsem z nečim, kar je drugačno od nas, k sprejemanju drugačnosti, k potrpežljivosti, k strpnosti, k človeškosti, da bi bili manj pohlepni, hinavski, sebično koristoljubni in da konfliktov ne bi reševali z vojnami. Utopične želje, vem. 

Koliko pa se vam zdi, da lahko svet izboljšujete z igro?
Odvisno od projekta in sodelavcev, ampak mislim, da precej. Umetnost, in s tem tudi gledališče in film, je vedno odziv, čeprav posreden, na politiko, družbo in na aktualno dogajanje v svetu. In menim, da kot igralka nosim pomembno vlogo pri širjenju sporočilnosti, ozaveščanju, razbijanju tabujev. Kot igralka dajem glas pomembnim temam in razmišljanjem, ki so pogosto spregledana, potlačena, pozabljena. Moja naloga je, da znam na stvari pogledati tudi z drugačne perspektive. In čutim poslanstvo, da to počnem, tudi kadar nisem v vlogi, tudi kadar nisem na odru.

POP TV
Gaja je tudi sama v mladosti z družino večinoma hodila v kamp.

Serijo Skrito v raju ste snemali tudi v kampu Paradiso. Glede na to, da ste dosti tudi v kopalkah, ste verjetno morali biti kar v formi. Ste že pred snemanjem kaj posebnega delali za to? Ste imeli kakšno posebno dieto? Ste se v tem času odpovedovali tudi kakšni hrani ali pijači?
Nekaj časa sem čutila pritisk, da moram to početi, vendar sem ga kmalu opustila. Po težki izkušnji z obsesivnimi telovadbami in dietami v mladosti se ne želim več zapletati v ta začarani krog niti ne želim te sporočilnosti širiti med druga mlada dekleta. Moje telo ni popolno po družbenih kriterijih. Je pa zdravo, funkcionalno, vitalno, zmogljivo in rada ga imam, hvaležna sem mu za vse, kar zmore. V svetu, ki je obseden s popolnostjo, mislim, da ni pravi izziv to, da je moj trebuh videti čim bolj raven, ampak to, da se naučim spoštovati svoje telo, ga poslušati, mu dati, kar potrebuje za optimalno delovanje, in se sprejeti takšno, kot sem. Lara je privlačna mlada ženska. Ampak privlačno jo dela njen karakter, njen nasmeh, njena potreba po tem, da pomaga ljudem, da ljubi, da daje, njena strast do tega, kar počne. Zakaj bi morali imeti glavni ženski liki vedno 'brezhibno' postavo in videz? Kaj sploh je brezhibna postava? Za vsakega nekaj drugega! V moji navadi je, da živim zdravo. Rada se zdravo prehranjujem, rada sem telesno aktivna, to mi daje psihično moč in dobro počutje in to je najpomembnejše. 'Biti v formi' je po mojem posledica zadovoljstva. Zato ne - nisem se posluževala nobenih dodatnih diet ali hudih telovadb.

Kako pa je bilo s komarji in drugimi nadležnimi živalmi? So vam delali velike preglavice?
Mislim, da smo imeli na tem snemanju štiri sovražnike: komarje, pajke, morske klobuke in zgodnje ure. (smeh)

V kolikšno olajšanje pa vam je bilo to, da sta z Matejem Zemljičem, ki v seriji igra vašo simpatijo, že v preteklosti večkrat igrala zaljubljenca?
V veliko. Mislim, da sva že tako uigrana, da nama lahko sredi belega dne rečejo, da odigrava neki ljubezenski prizor, pa nama bo to enako, kot če nama rečejo, naj v prizoru pijeva kavo. (smeh)

Kako pa so bila videti druženja z ekipo po zaključku snemanja?
Za to sem bila precej prikrajšana. Po zaključku snemanja sem morala skoraj vedno odhiteti v svoj bungalov in se učiti gore teksta za naslednji dan. Ne znam vam povedati, kako hudo mi je bilo včasih, ko sem slišala smeh soigralcev, ki so se družili zunaj. Ko pa se je zgodilo (redko), da smo se lahko podružili, ker sem naslednji dan snemanje začela nekoliko pozneje, je bilo zelo lepo. Prižgali smo si svečke ob morju, pili špricerje, se pogovarjali, igrali družabne igre … Res je bilo lepo.

POP TV
Igralka z Matejem Zemljičem.

So vas ta druženja spominjala na poletne dni ob morju iz otroških in najstniških let?
V otroških in najstniških letih nisem pretirano uživala na morju, šele kasneje sem ga vzljubila. Pred nekaj leti sem imela hudo psihično stisko, spopadala sem se s kronično nespečnostjo. S prijateljico sva šli na morje, kjer so se nama dogajale čudovite stvari in od takrat naprej spet spim. Od tiste izkušnje dalje morje zavzema posebno mesto v mojem srcu. Morje pa povezujem tudi s svojim očetom, saj je zadnja leta svojega življenja preživel na Primorskem, zato imam vedno, kadar sem na morju, občutek, da je spet malo z mano.

Kje je za vas raj na morju?
Dolga leta je bila to Silba, zdaj jo mogoče dohiteva Mljet.

Že komaj čakate na tople dni, da boste lahko znova zaplavali v morju?
Uf, eno zanimivo dejstvo – obožujem morje, ampak obožujem pa tudi mraz. Jesen in zima sta moja favorita od letnih časov. Se veselim morja in plavanja v njem, ampak mislim, da se nikamor ne mudi, naj zima še malo traja. (smeh)

Se na morje podate tudi pozimi, da se naužijete sončnih žarkov in morskih vonjav?
Ena stvar, ki me močno živcira, je ta, da morje pozimi ne diši tako močno kot poleti. Enostavno ni isto. Grem na morje tudi pozimi, ampak ne dobim te satisfakcije kot poleti. (smeh)