Intervjuji

»Meni se ne zdi nič slabega, če se povezujemo.«

Alesh Maatko
5. 11. 2023, 12.13
Posodobljeno: 5. 11. 2023, 12.16
Deli članek:

Glasba bo združila Alenko Godec, Matjaža Kumlja in Nušo Derenda!

David Keinne
Matjaž Kumelj se bo z Alenko Godec in Nušo Derenda na bližajočem se koncertu dotaknil tudi zimzelenih melodij Slovenske popevke.

Kdo ne pozna starega mačka Franka Sinatre in njegove pesmi Fly me to the moon ali pa skladbe Julija Aleksandra Mežka ter zimzelenih slovenskih popevk, ki so nam zlezle pod kožo? Vse te in še mnoge druge bo na svoj edinstveni način predstavil Matjaž Kumelj, ki si bo na prihajajočem velikem koncertu glasbe »zlatih let« oder delil z brezčasnima divama Alenko Godec in Nušo Derenda. A še pred tem je Matjaž spregovoril tako o zlatih glasbenih časih, ki se jih vsi nadvse radi spominjamo, kot tudi o sodelovanju z Alenko in Nušo.

Matjaž, dotakniva se najprej odmevne Mamme Mie!, za katero, kot se zdi, zanimanje ne pojenja in ne pojenja. Čemu pripisujete takšen uspeh?
Natanko osem let mineva, odkar smo prvič stopili na odre tega muzikala, in od takrat naprej je zanimanje ogromno. Predstavo je videlo več kot 150 tisoč ljudi, kar si resnično lahko štejemo v čast. Najboljše pa je, da še vedno traja, sedaj ponovno. Mislim, da je bil velik uspeh Jurija Franka, da je zbral na kup takšno ekipo, kot jo je. Z vsemi igralci smo postali res dobri prijatelji, ki se družimo tudi izven odrskih desk in se povezujemo pri različnih projektih. Očitno se še nimamo vrh glave. (smeh) Imamo res pravo energijo med sabo, to pa se zgodi ali ne. Pri nas se zagotovo je in nismo še rekli zadnje besede!

David Keinne
Glede na to, da z Nušo Derenda veliko le nastopava, je še vedno možnost za duet, v smehu pove Matjaž Kumelj.

Kaj je obiskovalcem najbolj všeč v tem muzikalu?
Težko bi izpostavil eno stvar. Prav ta celota zapelje ljudi, da spremljajo predstavo od začetka do konca. Zgodba je res za vsakogar in vsi se lahko z njo poistovetijo. Saj veste, kdo je pravi oče, zaplet v družini, poroka ... to vsi poznamo, a ne? (smeh) Gledalcem definitivno zaigra srce ob poslušanju Abbinih pesmi, ki so prav za vse generacije. Veliko presenečenje za gledalce je tudi celoten muzikal, ki je narejen do potankosti do vsake sekunde. Ravno na ta način poskrbimo, da jih zanima vsak prizor.

Kaj pa je všeč vam?
Meni je najbolj všeč, ko na koncu vidim bučen aplavz, ko na oder pridejo vsi trije očetje v svetlečih oblekah. Te energije se ne da opisati. Velikokrat mi je ušla kakšna solza, ker se večkrat prav pri tem zadnjem delu zavem, da sem res hvaležen, da lahko delam tako velike stvari.

Te Abbine skladbe, ki jih vsi še kako dobro poznamo, bi lahko, se mi zdi, opisali kot zlati časi glasbe, mar ne?
To so zlati časi glasbe. Takrat je bilo možno narediti nekaj, kar bo trajalo za vedno. V trenutnih časih pa je narediti uspeh, ki bo trajal tako dolgo, skoraj nemogoče. Preveč novosti je na vseh straneh in samo z enim klikom. Abba pa je in bo ostala ena in edina. Vsakič, ko slišim katerokoli njihovo pesem, si rečem, kako genialni so bili, da so naredili večne melodije. Želel bi se roditi v tistih časih.

Če se ne motim, pa boste tudi vi kaj kmalu predstavili nekaj skladb, ki jih vsi dobro poznamo. Nam lahko zaupate malo več?
Res je, pripravljam nekaj, kar sem si želel že dolgo časa. Veliki koncert, ki ga bo spremljal orkester. Vodstvo glasbenega dela sem prepustil odličnemu Blažu Pahorju, ki je naredil orkestrske aranžmaje za celoten koncert. Vsako leto imam božične koncerte, ki jih spremlja big band, tokrat pa smo dodali še violine oziroma godala, ki pobožajo pesem na drug način. Jaz sem mogoče res starejši človek v mladem telesu. (smeh) Obožujem Franka Sinatro, Elvisa Presleyja, Michaela Bubleja ... skladbe njih, starih mačkov, zelo rad prepevam, če pa je tu še živa glasba, orkester, je to nekaj najboljšega. Vesel sem, da se v svoje mesto vračam po štirih letih in tokrat z glasbo zlatih let, kjer se bom poleg omenjenih pevcev dotaknil tudi večnih slovenskih popevk. Mislim, da bo to nekaj najboljšega, kar sem naredil do sedaj!

Bi lahko dejali, da so vam ravno te skladbe najljubše?
Prav ta stil mi je zelo všeč in v teh dneh se že vrtijo na mojem gramofonu ... tudi že kakšna božična. Sicer pa sem ljubitelj širokega spektra glasbe.

Ampak, kakor slišim, na odru ne boste sami ...
Sploh ne vem, ali znam narediti koncert, kjer sem sam. (smeh) Znam, ampak če imaš okoli sebe dobre ljudi, ki so odlični pevci, pa to dobi svojo dimenzijo. Z mano bo tudi Alenka Godec, ki me podpira od samega začetka, ko sem začel delati božične koncerte, torej dobrih šest let. Obožujem njeno energijo, postala sva prava prijatelja, da o njeni karieri ne govorim ... lahko si je le želim. Zadnja leta veliko sodelujeva tudi z Nušo Derenda, ki je vrhunska vokalistka in zelo topla oseba. Najraje imam, ko je nekdo, ki je naredil veliko, še vedno dober in dosegljiv. Veliko smo že odpeli skupaj in verjamem, da še ne bomo rekli zadnje besede.

Vem tudi, da ste ponosni na svoje spremljevalne vokalistke?!
Brez mojih deklet, vrhunskega tria Ladybugz, ne gre. Če sem čisto iskren, si ne predstavljam, da jih ne bi imel na svojih koncertih. One so z mano na vseh koncertih in me vedno presenečajo, kako profesionalne so. So ene redkih, za katere mi res ni treba skrbeti, ker vem, da bodo naredile vse tako, kot je treba! Večkrat se tudi družimo izven delovnih dni in to mi je všeč, da smo kot družina.

Kakor vem, to ne bo vaše prvo sodelovanje z Alenko, saj ste z njo pred časom posneli tudi duet, kajne?
Res je. Kmalu po začetku muzikala Mamma Mia! sem dobil eno pesem, ki je bila napisana zame. Hitro sem ugotovil, da je to lahko super duet, in takoj vedel, da si ga želim narediti z Alenko. Sprva nisem vedel, ali bo ona za, ampak kmalu se je z veseljem pridružila. Toliko jo že poznam, da sem vedel, kakšne ritme ima rada. Tako je nastal odličen duet Kako, zakaj? Odgovor pa je preprost: zaradi prijateljstva in dobre energije.

David Keinne
Veliki koncert glasbe zlatih let obeta ogromno zabave ter duetov. Zgodil se bo 19. novembra ob 19. uri v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu.

Z Nušo Derenda pa še ni dueta ... bo to morda vaš naslednji glasbeni korak?
(smeh) Jaz sem za, bi pa morali vprašati še Nušo. Meni se ne zdi nič slabega, če se povezujemo. V tujini je to nekaj normalnega in je odličnih duetov res veliko. V Sloveniji pa se mi zdi, da bi še vedno najraje naredili vse sami. Ampak v povezovanju je moč. Glede na to, da z Nušo veliko le nastopava, je še vedno možnost za duet. (smeh)

Veliko govoriva o glasbi, kaj pa sami radi poslušate?
Trenutno bi rekel, da že kar veliko božičnih pesmi, saj se bližajo tudi decembrski koncerti. Letos imam že pravo turnejo. Poleg koncerta v Novem mestu pripravljamo še štiri božične z Big bandom Nova in gostjami. Dela je veliko, ampak to imam rad. Lahko rečem, da se posluša različna glasba in poje na veliko.

Kaj novega in avtorskega pa ustvarjate v glasbi?
Po novem letu si želim izdati novo avtorsko skladbo. Trenutno se ukvarjam s tem, v kakšnem žanru, kajti rad imam vse. (smeh) To je velikokrat moj velik problem. Ampak delam na tem, in ko se vse kocke zložijo, boste za novo pesem izvedeli prvi.

David Keinne
Matjaž Kumelj pripravlja v Novem mestu nostalgični večer hitov, ki jih poznajo vse generacije. Hkrati bo pokazal, kako so to počeli včasih.

Na Emo 2024, ki te dni vabi glasbenike, pa se ne boste prijavili, ali pač?
No, tega pa očitno zaradi vseh priprav na koncerte nisem niti vedel. Hvala za informacijo, očitno sem si prav zdaj nakopal še več dela. (smeh)

Ali boste po koncertu znova kam smuknili, kot nazadnje na Bali? Mimogrede, kako je bilo?
Če verjamete ali ne, tudi o tem sem že razmišljal. Na Bali sem si želel že več kot deset let, letos se mi je želja uresničila in sem imel v celem mesecu možnost dobro spoznati Bali in njihov način življenja. Zagotovo se vrnem, ampak najprej razmišljam o kakšni zimski destinaciji. Kam me bo pot odnesla, trenutno še ne vem.

Kaj vse ne sme manjkati v vašem kovčku, ko potujete?
V glavi imam veliko več idej, kaj vse moram vzeti s seboj, na koncu pa ni tako grozno. Problem nastane, če res ne vem, kako bi pokombiniral kakšno stvar. Takrat namečem ogromno in preveč stvari. Brez računalnika in slušalk si ne predstavljam potovanja, in pa nekaj spodnjic ter kakšno majico. (smeh) Za vse drugo se znajdem, ko pridem do destinacije.

Kmalu bo veseli december, so že kakšni načrti za najlepši čas v letu?
Zame je že, saj že konkretno delam načrte za delovne dni. Mala glasbena turneja bo potekala skozi celoten december. Vsak teden je en koncert, tako da prav velikih načrtov ni. Želim pa si čimprej vse uskladiti, da bom lahko tudi sam užival v prostih decembrskih dneh.

Alesh Maatko, foto: David Keinne