Intervjuji

To je resnica o kavbojih in indijancih

Alesh Maatko / Viasat
22. 10. 2023, 08.15
Deli članek:

Serija Stari Zahod razkriva šokantno resnico, ki se skriva za številnimi miti!

Visat History
Najbolj ikonični vesterni so se v Ameriki pojavili okoli sredine 19. stoletja.

Na programu Viasat History lahko te dni že spremljamo serijo v šestih delih Stari zahod, ki razkriva resnico mitov o Združenih državah in njihovem legendarnem Divjem zahodu. Ob tej priložnosti je za Viasat spregovoril vodilni strokovnjak serije - zgodovinar Kevin Waite, ki se osredotoča tako na zgodovino ZDA v 19. stoletju kot tudi na suženjstvo, imperializem in ameriški Zahod.

Se nam lahko za začetek predstavite in nam poveste, kdaj ste razvili zanimanje za te teme in za razvoj ameriškega Zahoda?
Doktoriral sem v Združenih državah Amerike na Univerzi v Pensilvaniji na temo zgodovine suženjstva na ameriškem Zahodu. Takrat sem se začel poglabljati v ta del zgodovine in spoznal, da v nasprotju z miti, o katerih mnogi Američani mislijo, da govorijo o ameriškem Zahodu in krajih, kot je Kalifornija, to ni bila dežela svobode. Pravzaprav je bilo tam veliko veliko suženjstva. Temnopolti sužnji so bili v Kalifornijo pripeljani med kalifornijsko zlato mrzlico, suženjstvo pa je v Kaliforniji ostalo vse do državljanske vojne. V svoji raziskavi sem resnično preučil to in izdal knjigo z naslovom Zahod suženjstva (West of Slavery), ki govori o suženjstvu na ameriškem Zahodu in državljanski vojni v krajih, kot je Kalifornija, ter kako ima ta zgodovina resnično dolgo zapuščino. Konfederacijske spomenike, ki praznujejo to zgodovino upora in suženjstva na Zahodu, ste recimo lahko videli še celo v 20. stoletju.

Kako pa se je porodila ideja za serijo Stari zahod?
Mislim, da je ideja za serijo prišla iz produkcijske hiše Dash Pictures, od Dana Sharpa. On in njegova ekipa so začeli raziskovati ozadje in ugotavljati, kaj želijo vključiti v serijo in česa ne. In takrat so me vključili kot zgodovinskega svetovalca, da bi pomagal zastaviti strukturo serije ter ugotoviti, na kaj bi se resnično morali osredotočiti, torej, ločiti dejstva od mitov. Obstaja namreč cel kup mitov o ameriškem Zahodu. In želeli smo jih presekati ter priti do resnične zgodbe za njimi.

Visat History
Za čredo in nego živine so bili potrebni strokovnjaki, ki so pozneje postali tako imenovani kavboji.

Koliko serija temelji na vašem delu?
Serija temelji na raziskavah kopice različnih zgodovinarjev in strokovnem znanju, rekel bi, da vsaj 10, 15 ali 20 zgodovinskih strokovnjakov, ki so v seriji govorili, za njimi pa je več raziskav. Moja vloga je bila, da se prepričam, ali smo zajeli resnična zgodovinska dejstva ter jih povezali v koherentno zgodbo. Moje raziskovalno delo je bilo torej pravzaprav kontrola kakovosti oziroma preverjanje celotne zgodbe ter ujemanja njenih delov.

Kako vam je uspelo vse povedati v šestih epizodah?
Bilo je res težko, posneli bi lahko sto epizod. Obstaja na tone materiala, ki ga je bilo treba zajeti. Izziv je bil torej ugotoviti, kaj je bolj pomembno, da vključimo, za razliko od česa drugega. In mislim, da sta se Dash Pictures in Dan Sharp razmeroma zgodaj v procesu odločila, da se bosta resnično osredotočila na 18. stoletje, ker so takrat veliko ameriškega Zahoda naselile Združene države. In tako na to, da povemo zgodbo Thomasa Jeffersona, Lewisa in Clarka, vse do konca indijanskih vojn in naselitve krajev, kot so Severna in Južna Dakota ter Kalifornija. Niso hoteli iti v 20. stoletje, ker se je zdelo, da bi bilo preprosto preveč vsega. In tako je bil poudarek v resnici na nekakšnem pionirskem obdobju v zgodovini Zahoda.

Iz filmov Clinta Eastwooda vemo, da je bil Zahod divji in brez pravil.
Točno tako. No, pa vendarle, poskušali so uveljaviti nekatera pravila, zlasti glede nošenja orožja.

Pa je bilo res vse tako divje?
Serija vključuje res dobre posnetke ameriškega Zahoda in obmejnih mest na Zahodu. Še eno noro dejstvo. Če gledate ameriške vesterne s Clintom Eastwoodom, si lahko mislite, da so bili vsi močno oboroženi in so ves čas streljali drug na drugega. Toda v mnogih obmejnih mestih Divji zahod dejansko ni bil tako divji; v nekaterih mestih Divjega zahoda so bili v veljavi dejansko strožji zakoni o nadzoru orožja, kot jih imajo Združene države danes. Ko ste vstopili v eno od teh mest, ste morali svoje strelno orožje pustiti v hrambo pri šerifu in se niste mogli kar sprehajati naokrog z nabito pištolo za pasom.

Visat History
Starejši filmi ponavadi prikazujejo indijance kot zaostala, barbarska ljudstva, ki se stoletja niso razvila, toda resnica je, da je ob prihodu Evropejcev na celino tu že živelo kulturno napredno večjezično ljudstvo.

Kako vi gledate na to serijo in zakaj je pomembna?
Mislim, da je serija pomembna, ker se veliko vsebin, ki so narejene o ameriškem Zahodu, resnično osredotoča na mite o Divjem zahodu. So torej dokumentarni podaljšek filmov Clinta Eastwooda. Kar je v tej seriji drugače, je, da se res dobro poglobi v resnične zgodbe, ki stojijo za miti, in pokaže kompleksnost ameriškega Zahoda in ameriške zgodovine kot tudi njeno raznolikost ter se ne osredotoča le na strelske obračune v salonskih mestih na Zahodu.

So gledalci v Ameriki že videli serijo? Kakšni so njihovi odzivi? Domnevam, da veliko dejstev, ki so prikazana v seriji, niso poznali.
Mislim, da bo ta zgodovina za mnoge ameriške gledalce nova. Mislim, da poznajo posamezne mitološke osebnosti, kot sta Custer in Sedeči bik, veliko manj znanih osebnosti pa bo zanje popolnoma novih. Serija je bila v Združenih državah predvajana kot »Kaj se je v resnici zgodilo? Divji zahod«, mislim pa, da je The Frontier (op.: dobesedno meja; v zgodovinskem kontekstu Združenih držav Amerike pa izraz označuje obdobje in ozemlje »Divjega zahoda«) boljši in bolj eleganten naslov ... Vsekakor pa mislim, da bo tu veliko novih stvari tudi za ameriško občinstvo.

Kaj bi rekli, kaj je najpomembnejše sporočilo in lekcija, ki bi jo ljudje morali odnesti iz te serije in vedeti o zgodovini Divjega zahoda?
Zgodovina Divjega zahoda nas resnično uči, kako je Amerika predvsem z osvajanji postala velesila, kot jo poznamo danes. Na Zahodu je živelo ogromno avtohtonih prebivalcev, ki so bili močni, imeli so svojo kulturo in svojo zgodovino, in ta zemlja jim je bila odvzeta s silo. In to je pripeljalo do rasti Združenih držav, kot jih poznamo danes.

Ali morda že imate kakšen namig, kateri del zgodovine bo del naslednje sezone?
Ja, lahko bi nadaljevali v nedogled. Mislim, da obstaja veliko res zanimivih serij, ki bi se jih lotili in se dotikajo podobnih zgodb. Naredili bi lahko res zanimiv program na temo ameriške državljanske vojne, še posebej, ker prav zdaj ljudje spet govorijo o državljanski vojni v Združenih državah in vseh političnih problemih, ki jih imamo. Mislim, da Dash Pictures pripravlja veliko kul novih dokumentarnih filmov.

Visat History
Kevin Waite je bil pri seriji zgodovinski svetovalec, ki se je prepričal, da dejstev niso predstavili na napačen način.