Glasba

Letos praznuje 30 let samostojnosti in neodvisnosti

Teja Pelko
27. 3. 2024, 07.00
Deli članek:

Vstopnice za njegov veliki koncert v parku Tivoli gredo za med

Jure Klobčar
Glasbenik ob 30-letnici samostojnosti in neodvisnosti pripravlja koncert, razstavo in album.

To leto je za Magnifica prelomno, saj praznuje 30 let samostojne glasbene kariere, kar bo praznoval 31. 8. z velikim koncertom v parku Tivoli, kjer ima tudi svojo bazo, Dom svobode. Koncert je glasbenik poimenoval Pridi nocoj, nanj pa bo lahko prišlo več kot 30 tisoč ljudi. Čeprav se to na prvi pogled morda sliši veliko, pa lahko – glede na to, kakšno je povpraševanje – kdo ostane tudi brez vstopnice.

Magnifica sicer ne zanima noben rekord, ampak samo dober koncert. Na njem bo poskušal prikazati svoje delovanje v vseh teh 30 letih, zato bo odigral tako pesmi s svojih pop plošč kot tiste, ki jih je naredil kot uporabno glasbo za filme ter nadaljevanke. »Na koncertu bodo lahko ljudje slišali tisto, česar po navadi ne morejo, poleg mojega benda v postavi: Matija Krečič, Luka Ipavec, Matej Kužel, Schatzi, Jan Gregorka in Jan Jarni bo nastopil tudi simfonični orkester. Na odru bodo gostje, česar po navadi ne počenjam, ampak to je priložnost, da pokličem in povabim ljudi, s katerimi sem tesno sodeloval in so tudi vplivali na potek moje glasbene poti,« nam je ob napovedi koncerta v Domu svobode zaupal glasbenik.

Jure Klobčar
Magnifico je zelo ponosen na svoj bend.

Ima kar dve ljubici

To pa ne bo edina obeležitev njegove 30-letnice. Še pred koncertom bo namreč od 22. maja do 22. junija v tivolskem Jakopičevem sprehajališču na ogled razstava njegovih slik in zapisov, ustvarja pa tudi novo ploščo. »Zadnji album sem izdal leta 2016. Vmes sem sicer delal veliko glasbe, ampak uporabne, v glavnem za film in za kakšno gledališče, tako da je to za nas vse v hiši še kar velik dogodek. Zelo se ga veselim in debelo gledam, kam me nese. Trenutno smo si sicer vzeli malo premora, saj je Shatzi postal očka, jaz pa stric, da se mlada družina stabilizira,« razkriva Magnifico, ki je konec oktobra postal tudi dedek. »Naenkrat sem fasal dve ljubici,« je vesel glasbenik. Uspavank pa vnukinji še ne poje. »Dedek pride na vrsto malo pozneje, zdaj je še premajhna, da bi hodila z mano spat. Zdaj v glavnem po desetih minutah v naročju začne jokati in potem ji dam ljubčka ter jo izročim mamici,« pravi Magnifico.

Jure Klobčar
Ob napovedi koncerta je simfonični orkester zbranim za pokušino odigral nekaj pesmi iz Magnificovega filmskega opusa.

Na naše vprašanje, ali namerava narediti tudi kakšen album uspavank, pa nam je odvrnil: »Tega nisem imel v načrtu, ampak zdaj, ko ste omenili, pa mogoče tudi. Za veliko stvari v življenju namreč nisem imel načrta, pa so se zgodile.«