Glasba

Sam, samcat z lačnimi očmi

D.K.
17. 3. 2024, 21.00
Posodobljeno: 17. 3. 2024, 21.27
Deli članek:

Pred dnevi se je v 75. letu starosti poslovil pevec, skladatelj in kitarist, Eric Carmen.

Profimedia
Eric Carmen, eden od pionirjev power popa, je umrl pred dnevi, star 74 let.

Carmen je bil, preden se je posvetil solo karieri, pevec skupine Raspberries iz Clevelanda, znane po uspešnici Go All the Way. V njegovi solo karieri izstopata pesmi All By My Self, uporabljene v številnih filmih in legendarne Hungry Eyes iz filma Umazani ples.

Eric Howard Carmen se je rodil 11. avgusta 1949 v družini ruskih židovskih imigirantov v Clevelandu v Ohiu in odraščal v Lyndhurstu. Že od malih nog je kazal svoj izjemni glasbeni talen. Ko je bil star dve leti, je zabaval svoje starše z oponašanjem Jimmyja Duranteja in Johnniea Raya. Pri treh letih je bil del posebnega programa za učenje glasbe Dalcroze Eurhytmics na Clevelandskem glasbenem inštitutu, pri šestih pa se je pri svoji teti Muriel Carmen začel učiti violino. Ko je dopolnil 11 let, je že igral tudi klavir in pisal svoje pesmi.

Profimedia
Eric Carmen, Jim Bonfanti, Wally Bryson in Dave Smalley na ponovni združitvi Raspberries novembra 2004 v Clevelandu.

Klinc pa klasika

Britanska invazija v ZDA in prihod Beatlov in Rolling Stones je spremenila njegove glasbene sanje in v srednji šoli je že igral in pel v lokalnih rock bandih. Čeprav klasično izobražen pianist se je pri 15 letih sam naučil igrati še kitaro iz knjižice s pesmimi Beatlov. Na Univerzi se je pridružil skupini Cyrus Erie, ki je izdala več komercialno neuspešnih singlov za Epic Rrecords. Konec šestdesetih je Carmen z še nekaj člani ustanovil novo skupino Raspberries, ki spada med zgodnje power pop skupine z začetka sedemdesetih. Carmen je odpel vse pesmi in napisal vse njihove uspešnice. Po razpadu je 1975 začel svojo solo kariero, kjer se je usmeril v soft rock in power balade. Raspberries so se ponovno sestali šele 2004 in izdali živi album s svojimi uspešnicami.

CBS
Eric Carmen je sredi sedemdesetih po razpadu Raspberries začel s svojo solo kariero.

Klasika kot navdih

Prvi dve pesmi, ki jih je Carmen pripravil za svojo solo kariero, sta bili uspešnici leta 1976. Obe sta nastali na temah Sergeja Rachmaninoffa. All by Myself črpa iz Klavirskega koncerta št. 2, v ZDA je prišla na drugo mesto, v Angliji pa na 12. in se je prodala v več kot milijon primerkih. Druga, Never Gonna Fall in Love Again, pa se naslanja na Simfonijo št. 2 in je dosegla 11. mesto na Billboardu. Obe sta izšli tudi na debitantskem albumu Eric Carmen, skupaj s tretjim hitom That's Rock and Roll. Album je do 1977 dosegel pol milijona prodanih primerkov.

---------
Popravljen od starosti v zadnjih letih ni več nastopal, še vedno pa se je pojavljal v javnosti.

Več uspeha pri drugih

Naslednji album, ki je izšel 1977, Boats Against the Current, je naletel na hladen odziv in prilezel le do 45. mesta na lestvicah. Z njega je manjši hit She Did It, ki ga je pozneje priredila Olivia Newton John. Carmen je izdal še dva albuma, Change of Heart (1978, 137. mesto) in Tonight You're Mine (1980, 160. mesto). V začetku osemdesetih je bil Eric Carmen malodane pozabljen kot izvajalec, je pa veliko pisal za druge, med drugim je 1984 skupaj z oskarjevcem Deanom Pitchfordom napisal Almost Paradise, balado iz filma Footloose, ki sta jo zapela Ann Wilson in Mike Reno, pesem je dosegla 7. mesto na Billboardu.

--------
Eric Carmen je bil konec sedemdesetih pevec neuspešne skupine Cyrus Erie (v sredini zadaj)

Carmen je 1985 pri novi založbi izdal novi istoimenski album s hitom I Wanna Hear It From Your Lips, ta in še nekaj pesmi v zlati sredini Billboarda pa so spet spomnile nanj. Potem pa je 1987 skočil na drugo mesto Billboarda z vam vsem poznano Hungry Eyes, 1988 je Reason To Try izšla na uspešni kompilaciji One Moment In Time ob olimpijskih igrah v Seulu, 1988 ga je Make Me Lose Control prav tako postavila na 3. mesto na Billboardu. Leta 2000 je izšel njegov šesti in zadnji studijski album I Was Born to Love You, kjer je praktično vse odigral sam.

------
Carmen je nase spet izdatno opozoril z eno od pesmi v kultnem filmu Umazani ples.

Zdržani genij iz ozadja

Njegova solo kariera ni blestela, je pa zato pisal uspešnice za druge glasbenike in z njimi tudi nastopal. 24. decembra 2013 je prvič po več kot 15 letih izdal svojo novo pesem, Brand New Year, ki je bila na voljo za brezplačen »dolpoteg« na strani Legacy Records in napoved albuma uspešnic The Essential Eric Carmen, ki je izšel marca 2014 s 30 pesmimi.

Eric Carmen je bil poročen kar trikrat. Od 1978 do 1979 z Marcy Hill, od 1993 do 2009 s Suzan Brown, s katero ima dva otroka in od 2016 do njegove smrti pred dnevi s televizijsko napovedovalko Amy Murphy. Od srede devetdesetih se je iz Los Angelesa, kjer je živel večino časa svoje kariere, preselil nazaj v Gates Mills v Ohio. 11. marca 2024 je njegova žena Amy objavila, da je pred nekaj dnevi umrl v spanju, razlogov za smrt ni navedla. Eric Carmen je bil star 74. let.