Glasba

Baby Lasagna prepričljivo zmagal; se nam obeta Zagreb 2025?

A. M.
27. 2. 2024, 11.00
Posodobljeno: 27. 2. 2024, 11.01
Deli članek:

Kot gostja je v drugem predizboru nastopila naša Raiven in navdušila hrvaško občinstvo.

Renato Branđolica / HRT
Baby Lasagna je osvojil Hrvaško s skladbo Rim Tim Tagi Dim.

Svojega novega evrovizijskega predstavnika je v priljubljenem nacionalnem izboru Dora izbrala naša južna soseda Hrvaška, ki na Švedsko pošilja mladega umetnika iz Umaga.

Baby Lasagna je na Dori 2024 s skladbo Rim Tim Tagi Dim prepričljivo osvojil tako publiko kot stroko. Drugouvrščeni Vinko (Lying Eyes) je za njim zaostal za neverjetnih 239 točk. Tretji pa so bili lanski zmagovalci Let 3 (Baba Roga), ki se jim je na odru pridružila ena in edina Severina.

Renato Branđolica / HRT
Let 3 je tokrat stavil na skladbo Baba Roga. Na koncu so osvojili tretje mesto.

16 finalistov

Finalni večer Dore 2024, ki je za spremembo potekal v studiu hrvaške televizije, je sicer prinesel 16 različnih skladb, ki so jih predstavili bolj ali manj znani hrvaški glasbeniki. V prvem predizboru je kot gost nastopil francoski evrovizijski predstavnik Slimane, v drugem predizboru pa so bile vse oči uprte v našo Raiven, ki je kot gostja predstavila akustično verzijo Veronike. V sklepnem dejanju je bil šov posvečen skupini Let 3, ki je še enkrat odpela evrovizijsko Mamo ŠČ!, tu pa je bila še skladba Ero s onoga svijeta. Hrvaška televizija je na očitke, da preveč promovirajo Let 3, odgovorila, da so glasbeniki nastopili po tem, ko se je glasovanje že zaključilo, poleg tega pa je v navadi (in menda v pravilih), da je v šov programu rezervirano mesto za pretekle zmagovalce Dore. Kakšnih drugih škandalov tokrat na Dori ni bilo, so pa imeli med prenosom nekaj tehničnih težav, kar sicer pri Hrvatih ni v navadi.

Matea Smolčić Senčar
Na veliko presenečenje je bila del ekipe Let 3 tudi Severina, ki je nekoč že stala na evrovizijskem odru s skladbo Moja štikla.

Kdo je Baby Lasagna?

Za konec si še poglejmo, kdo je novi zmagovalec Dore, ki je trenutno na evrovizijskih stavnicah na odličnem drugem mestu. Pod umetniškim imenom Baby Lasagna se skriva 29-letni glasbenik Marko Purišić iz Umaga. Sprva sicer ni bil izbran za Doro 2024 in se je na festival uvrstil po tem, ko je pevka Zsa Zsa odstopila od tekmovanja, on pa je bil prva rezerva. Je vsestranski umetnik, ki je hkrati tudi besedilopisec in producent. Kot samostojni izvajalec je doslej izdal tri single, pripravlja pa tudi debitantski album. Leta 2019 je kot član skupine Manntra že nastopil na Dori, takrat so s skladbo In The Shadows zasedli četrto mesto.

Renato Branđolica / HRT
Baby Lasagna bo na evrovizijskem odru na Švedskem nastopil v istem večeru kot Slovenija, torej v torek, 7. maja, kar pomeni, da si lahko obetamo nekaj točk od Hrvaške, in obratno.

Marko pravi, da svoje dolgoletne izkušnje s profesionalnim skladanjem uporablja za poigravanje z različnimi žanri, njegov sproščeni pristop h glasbi pa se odraža v humorju in ležernosti besedil. Kljub temu pa (z uporabo po njegovem mnenju predvidljivih aranžerskih standardov glasbene industrije) poskuša tistim, ki vendarle pozorno poslušajo skladbe, posredovati globlje sporočilo o skrbeh in trpljenju našega okolja.