Glasba

Raiven predstavila Veroniko

A. M.
20. 1. 2024, 21.00
Posodobljeno: 22. 1. 2024, 12.20
Deli članek:

V posebni oddaji Misija Malmö, ki jo je hudomušno vodil Tilen Artač, je naša evrovizijska predstavnica 2024, Raiven, predstavila videospot za skladbo Veronika.

Sašo Švigelj
Raiven je tudi uradno predstavila svojo Veroniko

Evrovizijsko obarvana oddaja Misija Malmö je v ospredje postavila pestro in ustvarjalno glasbeno pot akademsko izobražene glasbenice Raiven, ki je skozi enourno zgodbo na svoj način predstavila nekaj skladb. Tu so bile Zažarim in Zbudi se (Tanja Ribič, 1997), v duetu pa je zapela še z Gregorjem Ravnikom (La Forza) in Gregorjem Strasbergarjem (Voulez Vous). Vrhunec večera je bilo vsekakor razkritje videospota za skladbo Veronika, s katero nas bo Raiven letos zastopala na odmevnem glasbenem tekmovanju v švedskem mestu Malmö. V katerem predizboru nas bo zastopala, bo znano 30. januarja.

Sašo Švigelj
Raiven v oddaji Misija Malmö

Več različnih verzij

Nastajanje Veronike je bilo, kot pravi umetnica, dolgotrajno in naporno. »Prvi demo pesmi in sama ideja je nastala lani poleti, v moji roza sobici, kjer ustvarjam glasbo. Kakšen teden za tem sem v Londonu obiskala svojega producenta, ki je demo dodelal, in po tednih Zoom klicev in debatiranj, pošiljanj novih demo posnetkov je pesem prišla do faze, v kateri smo se malo zataknili. Še nikoli se mi ni zgodilo, da bi ena sama pesem imela toliko različnih verzij. Odločila sem se, da pesem pustim kakšen mesec stati, nato pa sem se ponovno zaprla v studio in tam s producentom Martinom Bezjakom in ekipo glasbenikov pesem dokončala. Imela je tudi več verzij besedila, s katerim sem imela kar veliko dela. Predvsem nisem želela, da je pesem dobesedni življenjepis Veronike. Pravzaprav pesem ne govori konkretno o Veronikinem življenju, ampak je Veronikina zgodba le neke vrste platno za projekcijo zgodb mnogih drugih žensk s podobno zgodbo,« nam je vse skupaj obrazložila Raiven, ki jo sedaj čakajo priprave na evrovizijski spektakel.

Tjaša Barbo
Raiven v videzgodbi za pesem Veronika.

V Malmöju v slovenščini

Skladba Veronika bo na evrovizijskem odru zapeta v slovenščini. »Menim, da zvrst skladbe, ki jo bom izvedla na Evroviziji, ne potrebuje angleškega jezika. Prepričana sem, da sta tako zgodba kot glasba dovolj močni in izraziti, da bodo njuno bistvo in čustveno globino lahko zaznali in razumeli tudi poslušalci, ki ne govorijo slovensko,« je povedala Raiven in za konec dejala, da si Evrovizijo predstavlja kot odskočno desko za nadaljnjo kariero in neponovljivo priložnost, da svojo glasbo predstavi publiki zunaj Slovenije.