Glasba

Najljubše slovenske evrovizijske skladbe naših znanih obrazov

Teja Pelko
19. 1. 2024, 08.00
Deli članek:

Največji pečat so pustile Sestre, izjemno ponosni pa so tudi na Joker Out!

Tatjana Splichal
Ana Dežman

20. januarja bo Raiven v posebni oddaji na Televiziji Slovenija premierno predstavila pesem Veronika, s katero nas bo maja zastopala na evrovizijskem tekmovanju v švedskem mestu Malmö. Z zanimanjem ji bodo prisluhnili tudi vprašani znani obrazi, ki so nam v tokratni anketi razkrili, katere so njihove najljubše skladbe, s katerimi smo se doslej predstavili na omenjeni prireditvi. Ena od njih pa je nekoga tako prevzela, da jo je tisto leto celo odpel sošolki za njen rojstni dan.

Pevka Ana Dežman
Moje najljubše slovenske skladbe so: Prisluhni mi od Darje Švajger, Energy od Nuše Derenda in Dan najlepših sanj od Regine.

Glasbenik Miki Vlahovič
Če se poskusim na prvo žogo spomniti kakšne slovenske evrovizijske pesmi, mi iz glave najprej vrže pesem Energy in Nušo Derenda ter seveda komad od Victory Zapri oči, ki pa ni zmagal.

Ivan Valtl
Miki Vlahovič

Pevka Katarina Mala
Moja najljubša pesem je zagotovo Samo ljubezen od Sester. Zame so Sestre pojem dobre promocije, dobrega vzdušja in predvsem predstavljajo glavno poanto Eurosonga, ki pa še zdaleč ni samo v pesmi, vsaj za Slovenijo ne, ampak v tem, kako se narod predstavi. Druga najljubša pesem mi je tista od Maje Keuc, preprosto zato, ker je pesem vrhunska, Maja pa jo je izvedla v čisti perfekciji. Kako se stvarem streže na Eurosongu, so seveda v duhu novodobne komunikacije in mreženja najbolj dokazali Joker Out. Četudi na koncu slaba uvrstitev, so fantje pustili pečat, kot ga ni še nihče doslej.

Tomaž Levstek
Katarina Mala

Bobnar Jure Doles
Moje najljubše oziroma te skladbe tudi najbolje poznam, saj sem jih v živo z njimi izvajal, so: Nuša Derenda: Energy, Omar Naber: Stop, Rebeka Demelj: Vrag naj vzame in Manuella: Blue and red.

osebni arhiv
Jure Doles

Pevka Renata Mohorič
Težko bi izbrala najljubšo skladbo, so mi pa vsekakor zelo dobro v spominu ostali karizmatični nastopi skupine Joker Out, Amaye, Lee Sirk, Nuše Derenda, Darje Švajger, Sester in Ane Soklič.

Jani Nendl
Renata Mohorič

Glasbenik Alex Volasko
Zadnja leta, priznam, sem zaradi upada kvalitete glasbene kreative na Eurosongu nekoliko bolj površinsko vpleten v spremljanje skladb. Zadnja naša predstavnica, ki me je 'premaknila', je bila Maja Keuc z Vanilijo, pred tem pa Omar Naber s skladbo Stop. Kljub temu da gre za 'šov', kot glasbenik vseeno podpiram kakovost in vokalno izvedbo pred odrskim pompom. Verjamem pa, da bo Raiven znala odlično združiti oboje, zato se mi zdi dobra izbira.

Sašo Radej
Alex Volasko

Glasbenica Sonja Zagorc
Meni je še vedno najljubša pesem Prisluhni mi od Darje Švajger.

Marko Vavpotič
Sonja Zagorc

Igralec Dominik Vodopivec
Vsekakor se mi je v spomin najbolj usidrala pesem Samo ljubezen in nastop Sester, ki so bile za tisti čas prava senzacija. Spomnim se, da sem takrat imel deset let in me je pesem tako prevzela, da sem jo celo odpel sošolki za njen rojstni dan tisto leto. V bistvu se dela pesmi držim še danes: '... ne išči sreče, kjer je ni, le poslušaj, kar srce ti govori.'

Erazem Paravinja
Dominik Vodopivec

Voditeljica Monika Tavčar
Kot marsikdo tudi sama vsako leto komaj čakam na ogled največjega glasbenega tekmovanja na svetu. Na potovanje po Evropi (in tudi širše) iz domače dnevne sobe. Obenem vsako leto tudi pozorno spremljam stavnice in navijam za svoje favorite. Težko bi izbrala samo eno skladbo, samo eno pesem iz naše zgodovine, ki mi je še posebej ljuba. V top lestvico bi morda vseeno uvrstila prvega izvajalca v samostojni Sloveniji na Evroviziji 1x Band. Lani je minilo trideset let od Coletove skladbe Tih deževen dan in še vedno jo vsi prepevamo, ne glede na generacije. Blizu so mi balade, blizu so mi energične pesmi in prav vsaka je na svoj način zaznamovala slovenski glasbeni prostor. Sicer pa sem tudi fanica skupine Joker Out, ki nas je zastopala lani, in navdušena nad tem, kako jih je Pesem Evrovizije izstrelila med zvezde. Komaj pa čakam tudi, da nam Raiven razkrije vse podrobnosti o Veroniki.

Jan Vasiljević
Monika Tavčar

Voditelj Klemen Bučan
Moje najljubše slovenske pesmi, ki so se predstavile na Eurosongu, so kar tri. Seveda Joker Out - Carpe diem, tudi moj sin je velik fan te pesmi, smo jo poslušali kar nekaj časa 'na repeat'. Zelo všeč mi je bila tudi Zbudi se od Tanje Ribič, najljubša pa seveda Samo Ljubezen od Sester, energija, sporočilo, vse štima, pesem za vse večne čase!

Blaž Vatovec
Klemen Bučan