Glasba

Velikan slovenske glasbe odpira festivalsko dogajanje

A. M.
17. 1. 2024, 08.15
Deli članek:

Radlje ob Dravi postajajo prepoznavno festivalsko prizorišče.

Marko Vavpotič
Koncert se bo zgodil bo 2. februarja v Športni hiši Radlje ob Dravi.

Prvo leto festivala Radljevanje, radeljsko kulturno popotovanje, je radeljska kulturna prizorišča napolnilo z ljubitelji dobrih koncertov in drugih zvrsti odrske umetnosti.

Vsi dogodki, koncerta MI2 in Magnifica ter stand up večer s Tadejem Tošem, so bili že v prvem festivalskem letu razprodani. Za Avsenikov večer, s katerim so obeležili 70 let Avsenikove glasbe, pa so vstopnice pošle že dober mesec dni pred sklepnim dogodkom letošnjega festivala. Navdušeni odzivi obiskovalcev od blizu in daleč so tako vsekakor dobra popotnica za naprej.

V mesecu kulture

Odprtje druge edicije festivala z Vladom Kreslinom v spremstvu zasedb Mali bogovi in Beltinška banda obeta uspešno nadaljevanje te edinstvene koroške zgodbe. Glasbenik in poet je s svojo glasbo začel leta 1970 kot bobnar v lokalnem ansamblu Apollo. Naslednje desetletje je kot pevec nastopal s skupinami Špirit III, Zodiac, Izvir, Horizont, Sanje in Avantura. Leta 1980 je s skladbo Dan neskončnih sanj zmagal na Slovenski popevki. Kmalu za tem se je priključil zasedbi Martin Krpan, ki je »odpirala« koncerte Boba Dylana, Roryja Gallagherja, R.E.M in Michaela Chapmana. Konec osemdesetih se je Vlado pričel glasbeno družiti z Beltinško bando, starejšimi godci iz rojstnih Beltincev. Posvetil se je ljudski godbi ter povzročil pravi preporod etno glasbe in njenega dojemanja na Slovenskem. Ljudsko glasbo je približal mlajšim generacijam in opogumil ljudi, da so si upali spregovoriti v lastnem narečju. V začetku devetdesetih je postal član benda Mali bogovi. Tako z njimi kot z Beltinško bando še danes združuje lokalno in globalno.

M. Mirt
Mali bogovi in Beltinška-banda