Glasba

V Parizu bodo poimenovali ulico po Davidu Bowieju

A. M. / STA
8. 1. 2024, 08.00
Deli članek:

V Parizu bodo v ponedeljek poimenovali ulico po ikoni rock glasbe Davidu Bowieju, so sporočile mestne oblasti.

Profimedia
David Bowie

Za to so se odločili po osmih letih od njegove smrti. Ulica Davida Bowieja bo v 13. okrožju francoske prestolnice na levem bregu mesta. Pri poimenovanju ulice ne bodo odstranili nobenega imena, saj je ulica nastala ob nedavni prenovi soseske, v kateri se nahaja tudi modernistična narodna knjižnica Bibliotheque Francois Mitterrand. Ulica je dolga približno 50 metrov.

Bowie bi v ponedeljek dopolnil 77 let. Umrl je 10. januarja 2016 za rakom na jetrih in velja za enega najvplivnejših, pa tudi najbolje prodajanih glasbenikov 20. stoletja, kar mu je uspelo tudi po zaslugi nenehnih umetniških preobrazb. Njegova kariera se je začela z uspešnico Space Oddity leta 1969.

Profimedia
David Bowie

Med njegova prelomna albuma sodita Ziggy Stardust and the Spiders from Mars ter Aladdin Sane, med njegovimi uspešnicami pa sta tudi Let's Dance in China Girl.

Pariz je imel v Bowiejevem življenju manj pomembno vlogo od Londona, Berlina ali Los Angelesa, vendar je francoska avantgardna gledališka kultura vplivala na njegov vizualni slog. Ustvaril je tudi priredbi pesmi Amsterdam in My Death, ki v francoskem jeziku pripadata Jacquesu Brelu. V Franciji ima še vedno številne oboževalce.

Ponedeljkovemu odkritju plošče z imenom ulice bo sledil večerni poklon Bowieju, na katerem bosta nastopila Bowiejev prijatelj in biograf Jerome Soligny ter Clifford Slapper, ki je produciral album z njegovo glasbo Bowie Songs One. V županovem uradu bo do konca tedna na ogled tudi razstava o Bowieju.

kcs
David Bowie - Moonage Daydream