Glasba

V švedskem Malmöju 37 držav

Alesh Maatko
13. 12. 2023, 08.00
Deli članek:

Na glasbenem tekmovanju tudi Slovenija!

Corinne Cumming / EBU
Po zaslugi pevke Loreen bo Švedska v letu 2024 znova gostila evrovizijsko tekmovanje.

Evropska zveza radiotelevizij EBU in švedska televizija SVT sta sporočili, da bo na Evroviziji 2024 v švedskem Malmöju sodelovalo 37 držav, enako kot na tem glasbenem tekmovanju leta 2014 in 2022.

Vrača se Luksemburg

Prvič po letu 1993 bo znova sodelovala luksemburška radiotelevizija RTL. Medtem pa Romunija sodelovanja za zdaj ni potrdila, saj še nima potrjenega finančnega plana za leto 2024. Na Pesmi Evrovizije 2024 bodo torej sodelovale naslednje države: Albanija, Armenija, Avstralija, Avstrija, Azerbajdžan, Belgija, Hrvaška, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Gruzija, Grčija, Islandija, Irska, Izrael, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Moldavija, Nizozemska, Nemčija, Norveška, Poljska, Portugalska, San Marino, Slovenija, Srbija, Španija, Švedska, Švica, Ukrajina in Velika Britanija.

Dva predizbora in finale

Od 37 sodelujočih držav se jih bo 31 predstavilo v prvem oziroma v drugem predizboru, 7. in 9. maja 2024. Deset najboljših iz vsakega predizbora pa se bo nato predstavilo še v velikem finalu (11. maja 2024), kjer imajo že zagotovoljeno mesto države iz družine velikih pet, torej Francija, Nemčija, Italija, Španija in Velika Britanija, ter aktualna zmagovalka Švedska, ki se že pripravlja na še eno odmevno gostovanje.