Glasba

Ja, to je ona, znana slovenska pevka v osemdesetih

CR
9. 11. 2023, 10.43
Posodobljeno: 9. 11. 2023, 11.34
Deli članek:

Anja Rupel je v jesen zakorakala z novo pesmijo in spotom Srce že ve, ki napoveduje album njenih osveženih hitov s šopkom novosti in odrsko reaktivacijo.

osebni arhiv
Anja Rupel v najstniških letih

Če ste jo ujeli kot gostjo na nedavnem koncertu skupine Flirrt v Cvetličarni, veste, da je na odru še vedno naravnost odlična, nova pesem pa ravno prav diši po 80. letih, da smo ob tem zavrteli časovni stroj. 

MODA 

Vesna Lalić
Anja Rupel je sodelovala na modi reviji Svetlane Proković.

Anja je že od najstniških let tudi modna ikona. Tudi kot samostojna pevka ima dobro izoblikovan stil, pri katerem ji svetuje Sašo Radovič, ob prelomu tisočletij je prejela priznanje za najbolje oblečeno Slovenko, minuli vikend pa je nastopila na Beograjskem tednu mode. Nosila je kreacijo Svetlane Proković, na prireditvi pa, v družbi Konstrakte, zapela tudi pesem iz opusa Videosexa. »Modo danes spremljam preko spleta in družbenih omrežij, redno spremljam tudi Ljubljanski teden mode, moji najljubši kosi pa so še vedno iz džinsa.«

Rok Breznik
S snemanja v Trstu

MEDIJI

osebni arhiv
Anja Rupel v začetku tisočleja

Starejši bralci Stopa se mogoče še spomnite, da je Anja za svoje televizijsko delo prejela tudi viktorja – za oddajo Videogrom, ki jo je na POP TV vodila s Petrom Lovšinom. Na isti televiziji je bila tudi obraz oddaje Pop Party, s Petrom Polesom pa sta gostila šov Zvezde pojejo. Anja še vedno deluje tudi kot glasbena urednica in glas Prvega programa nacionalnega radia. 

AVTORICA

Lidija Mataja
nosilna a

Večino besedil za svoje uspešnice je napisala sama, uspešno (prejela je tudi več festivalskih nagrad) pa ustvarja tudi za druge izvajalce. Njene pesmi, nabralo se jih je že čez sto, so med drugim zapeli tudi Alenka Godec, Nuška Drašček, Nuša Derenda, Rebeka Dremelj, Samuel Lucas, Vili Resnik, Power Dancers, Rock Partyzani ... Največkrat ustvarja v navezi s svojim srčnim kraljem, Alešem Klinarjem, s katerim sta skupaj že od najstniških let.

NOVOVALOVSKA MAČKA

Anja Rupel je bila kot članica Videosexa v 80. letih ena od kraljic vročih sanj jugoslovanskih mladincev. Na to so lepo spomnili tudi v hrvaški TV-seriji Crno-bijeli svijet, ki se poklanja ikonam jugoslovanske popkulture. Bratski jug nanjo še ni pozabil, zadnje čase jo spet veliko vabijo na intervjuje tudi zaradi 40. obletnice izda prve skladbe Videosexa, Moja mama, in nedavne izdaje albuma Lacrimae Christi na vinilu.

SODELOVANJA

osebni arhiv
Anja Rupel v začetku tisočleja

Diskografsko je Anjin najpomembnejši duet Skrajni čas / Krajnje vrijeme, ki ga je pred 18 leti posnela s Tošem Proeskim, opazili so ga v širši regiji in je odlično prestal test časa.

Na albumu Ostani do konca iz leta 2009 je pesem Ne lažeš me ti, s Harijem Varešanovičem iz skupine Hari Mata Hari. Lani pa sta z Zoranom Predinom navdušila na skupnih koncertih v Zagrebu in Beogradu, kjer jima še vedno radi prisluhnejo. Duet, ki se na žalost ni zgodil, pa je tisti, ki sta ga ustvarjala z Massimom Savićem, s katerim sta prijateljevala štirideset let, odkar sta se spoznala na koncertu v Beogradu, kjer je Videosex ogreval nastop skupine Dorian Gray. Massimo je bil prepričan, da mu bo uspelo posneti vokale za pesem, za katero je verjel, da bo hit, a ga je premagala bolezen. Kot pevka je večkrat sodelovala tudi s skupino Laibach, kot pomožna pevka pa pri številnih pesmih, ki sta jih z Alešem ustvarila za druge izvajalce.

VRNITEV NA ODRE

Rok Beznik
Anja nosilna

Anja s pesmijo Srce že ve napoveduje album novih verzij svojih hitov (z nekaj novostmi) in koncertno reaktivacijo. 8. decembra bo s svojo novo skupino nastopila v SiTi Teatru BTC v Ljubljani, pela bo svoje, uspešnice skupine Videosex in nekaj slovenskih pop klasik, kot gostja pa se ji bo pridružila Tinkara Kovač.