Glasba

Nepozaben koncert, ki je presegel vsa pričakovanja

Alesh Maatko
12. 10. 2023, 12.43
Posodobljeno: 12. 10. 2023, 12.46
Deli članek:

12.000-glava množica uživala ob skladbah naših evrovizijskih predstavnikov!

Vita Orehek
Odlično razpoloženi pevec Jokerjev, Bojan Cvjetićanin.

Joker Out je edina zasedba, ki se lahko po nastopu na Pesmi Evrovizije ponaša z izjemnim uspehom. Skupini je namreč nekaj mesecev po evrovizijskem nastopu v Liverpoolu uspel še en veliki met - v rodnem mestu in pred zvestim občinstvom, ki jih spremlja od prvega dne, in v največji dvorani pri nas - v Stožicah so glasbeniki, ki so tudi sicer veliki prijatelji, prehojeno glasbeno pot praznovali z 12.000 obiskovalci.

Vita Orehek
Na bobnih je v glasbenem spektaklu več kot užival tudi Jure Maček.

Občinstvo iz 27 držav

Glasbeni šov v razprodani dvorani Stožice je trajal dve uri. Kris, Bojan, Jan, Jure in Nace pa so zelo prepričljivo dali vse od sebe. »Stožice, ste vi zares tukaj? O, moj bog, ne morem verjeti, to je to. Eno leto smo čakali na ta dogodek, veliko se je zgodilo vmes, 110-krat se nam je zdelo, da se to sploh ne bo zgodilo,« je po prvih dveh skladbah Sunny Side Of London in Gola dvorano nagovoril pevec skupine Bojan Cvjetićanin, ki je nato še izmeril utrip občinstva. Kot je pokazal decibel meter, je Ljubljana proizvedla glasnost 127,9 dB in zasijala na prvem mestu Joker Out lestvice najglasnejših oboževalcev! Glasnost občinstva je bila še opaznejša ob dejstvu, da so bili pod odrom združeni oboževalci iz kar 27 držav, in sicer iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Nemčije, Poljske, Srbije, Italije, Češke, Finske, Danske in tudi ZDA, Kanade, Ukrajine, Velike Britanije, Luksemburga ... ter celo s Fidžija!

Vita Orehek
Jokerjem sta se na odru pridružila tudi nekdanja člana, Matic Kovačič in Martin Jurkovič, s katerima so izvedli skladbo Kot srce, ki kri poganja.

Divji set

Uvodu je sledil divji set – tu so bile Bele sanje, Plastika, Proti toku, Dopamin (12.000 se nas je zbralo. Vi ste naš dopamin! – je sporočila skupina), Padam, Demoni in Katrina. No, v skladbah A sem ti povedal in Omamljeno telo pa se jim je pridružila še brass sekcija.


Navdušen pozdrav

Vita Orehek
Ko so Jokerji s Carpe Diem v Stožicah zaključili glasbeno popotovanje, je sledil priklon in zaslužen aplavz.

Za piko na i sta se skupini na odru pridružila še nekdanja člana, Matic Kovačič in Martin Jurkovič, s katerima so Jokerji izvedli skladbo Kot srce, ki kri poganja. Prvo uro koncerta so tako zaključili s pesmimi Metulji, Vse, kar vem in Barve oceana. Nadaljevali so do vrhunca s skladbami Ngvot, Vem, da greš in Ne bi smel, ki so bile zaključni del koncerta in so pripeljale do vzklikanja občinstva ter pozivov v bis. Na oder so se vrnili s skladbami Ona, Tokio, Umazane misli ter s čustvenim songom Novi val, med izvedbo katerega še bolj zadihali z občinstvom. Veličastni konec so pospremili preoblečeni v evrovizijske obleke in zaključili s hitom Carpe diem in tako do vrhunca pripeljali največjo noč v njihovi dosedanji karieri.

Vita Orehek
V prvem bisu so si v Stožicah sledile skladbe Ona, Tokio, Umazane misli in Novi val.

Zaslužen dopust

Le nekaj minut po koncertu v Stožicah so si člani skupine vzeli čas za medije in na skoraj 20-minutni tiskovni konferenci vsem prisotnim zaupali svoje prve občutke. »Sem čisto iskren … Ogromno nekih občutkov sem si predstavljal za to časovno obdobje po koncertu. Iskreno moram reči, da jaz osebno nimam niti enega občutka ta hip v sebi. Sploh ne vem, kaj se dogaja,« je v smehu prve vtise po koncertu strnil Bojan Cvjetićanin, Jan Peteh pa je ob tem dodal: »Imam občutek, kot da bi eno leto hodil na hrib in potem prišel dol.« Kaj pa preostali fantje? Jure Maček je dejal, da ima občutek, da gredo zdaj na turnejo takih dvoran, medtem ko je bilo tudi za Naceta Jordana nekoliko prezgodaj, da bi že lahko delil svoje prve občutke. V uvodu je svoje misli dodal Kris Guštin, ki pa je bil z mislimi že drugje: »Jaz imam občutek, da bomo zdaj tri tedne uživali, ker gremo na dopust.« In res bodo uživali, saj jo bodo mahnili na Tajsko, kjer si bodo nabrali moči za jesensko-zimsko turnejo, ki je praktično razprodana. Pa naj še kdo reče, da se ne splača nastopiti na Evroviziji?!

Vita Orehek
Svoj solo trenutek so imeli tudi kitarsti Kris Guštin, Jan Peteh in Nace Jordan (bas kitara).

Vita Orehek
'Stožice, ste vi zares tukaj? O, moj bog, ne morem verjeti, to je to,' je vzhičeno občinstvo pozdravil pevec skupine Bojan Cvjetićanin.

Vita Orehek
Člani skupine Joker Out so v Stožicah uživali skupaj z 12.000 obiskovalci.

Alesh Maatko
Takoj po zaključku koncerta je sledila še 20-minutna novinarska konferenca, na kateri so fantje strnili svoje občutke.

Alesh Maatko, foto: Vita Orehek, Alesh Maatko