Glasba

Phil Collins živi v Sloveniji

Mimi Inhof
21. 4. 2009, 17.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ekipa prekaljenih glasbenikov je maja 2007 predstavila Feel the Phil, prvi pravi slovenski tribute šov&quot. Gre za repliko poslovilne turneje Phila Collinsa, ki bo vnovič predstavljena 16. maja v Križankah.

Ekipa prekaljenih glasbenikov je maja 2007 predstavila Feel the Phil, prvi pravi slovenski "tribute šov". Gre za repliko poslovilne turneje Phila Collinsa, ki bo vnovič predstavljena 16. maja v Križankah. O nastopu smo se pogovarjali s pevcem SrÄ‘anom Milovanovićem.

 

SrÄ‘an, na odru nastopaš kot Phil Collins. Ali je bilo težko zapolniti tako velike čevlje? Kako si se približal njegovemu glasu?
"Na srečo imam velika stopala, tako da ni bilo preveč težav s samim zapolnjevanjem čevljev. Bolj me je skrbelo samo dejstvo, da bom moral na odru predstavljati Phila Collinsa. Že na začetku smo se dogovorili, da ne bom poskušal oponašati njegovega glasu, saj smo med pregledovanjem posnetkov tujih tribute bendov odkrili, da je to izredno moteče, zato se mu približam z drugega kota, predvsem z dikcijo in fraziranjem."

 

Običajno izvajajo take šove zvesti privrženci izvajalca, ki ga oponašajo. Kaj ti pomenita glasba in delo Phila Collinsa?
"Phil Collins je legenda pop glasbe, znan je predvsem po specifičnem zvoku, ki je bil značilen za 80. leta. Mislim, da tudi pri nas veliko ljudi z nostalgijo gleda na ta leta in na glasbo iz tega obdobja, njegove pesmi pa se še danes vrtijo po radijskih postajah. Usmerili smo se predvsem na koncertno izvedbo Collinsove glasbe, saj je bil znan prav po izjemnih koncertnih nastopih."

 

Verjetno ste se nagledali posnetkov Phila Collinsa. Koliko je reprodukcije resničnega šova turneje (First) Farewell? Pripoveduješ na odru enake šale kot Phil z enakim naglasom?
"Nekaj stvari smo obdržali, saj so specifično njegove. Dolgočasno pa bi bilo, če frontman ne bi vnesel svoje osebnosti, saj bi nastop deloval zlagano. Vsekakor se je vedno treba prilagoditi tudi občinstvu, pred katerim nastopaš. No, predvsem smo se potrudili obdržati kakovost glasbenega dela nastopa, seveda pa na račun tega ne trpi sam šov."


Kako velika ekipa sodeluje pri šovu na odru in za njim?
"Celotno ekipo sestavlja 17 vrhunskih glasbenikov in šest tehnikov, ljudi, ki skrbijo za ton, luči ... Smo člani različnih skupin, nekateri mlajši študirajo glasbo doma ali v tujini, drugi, starejši, se z njo že leta poklicno ukvarjajo. Ko zagrmijo vsa glasbila in vsi glasovi ter se prižgejo vse luči, je to neponovljiv občutek, kar posrka te vase!"