Film

34. Ljubljanski mednarodni filmski festival zaganja svoje kolesje

A. M.
8. 11. 2023, 15.05
Posodobljeno: 8. 11. 2023, 15.31
Deli članek:

Liffe 2023 (8.–19. 11. 2023): 89 celovečernih in 14 kratkih filmov

Liffe.si
34. Ljubljanski mednarodni filmski festival

Z 8. novembrom 34. Ljubljanski mednarodni filmski festival zaganja svoje kolesje, ki se bo vrtelo vse do 19. novembra.

Na uradnem odprtju si bodo obiskovalci lahko ogledali film Varuhi formule v režiji Dragana Bjelogrlića (glej napoved spodaj), v desetih sklopih pa bo Liffe skupaj predvajal 88 celovečernih in 14 kratkih filmov, med njimi težko pričakovane nagrajence vidnejših festivalov.

Profimedia
Dragan Bjelogrlić

Poleg najnovejših filmskih stvaritev bo sklop Fokus predstavil argentinsko filmsko ustvarjalnost, sklop Retrospektiva pa v sodelovanju s Slovensko kinoteko režiserja Francesca Rosija in italijanski politični film. Festival že več let presega mestne meje, saj izbor filmov na velikih platnih lahko spremljajo tudi Mariborčani, Celjani in Novomeščani, z VOD (video na zahtevo) pa v udobju doma prav vsi Slovenci. Ustaljenim festivalskim prizoriščem (Linhartovi in Kosovelovi dvorani CD, Kinodvoru in Kinu Bežigrad) se v prestolnici letos prvič pridružuje tudi Dvorana AGRFT. Ob filmskem programu bo festival kot vedno nizal pogovore z zanimivimi gosti, okrogle mize, strokovna srečanja in delavnice.

Filmske nagrade

Na 34. Liffu bodo podelili nagrado svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev FIPRESCI, Art kino mreže Slovenije, nagrado občinstva zmaj in Kinotripove mladinske žirije, v sklopu Perspektive pa bo mednarodna žirija odločala, kateremu novemu ustvarjalcu bo tokrat v roke poletel vodomec, osrednja festivalska nagrada.