Film

Nevarne sledi življenja

T. I.
23. 3. 2017, 03.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kaj pa, če vesoljci niso tako prijazni?

V najnovejši znanstvenofantastični srhljivki Sledi življenja se tokrat selimo v breztežnostni prostor Mednarodne vesoljske postaje, kjer se vznemirjenje ob odkritju tuje življenjske oblike z našega soseda Marsa sprevrže v boj za življenje šesterice astronavtov in zaščito prebivalcev Zemlje. Z organizmom, ki je veliko močnejši in pametnejši, kot bi si lahko kdorkoli predstavljal, se bodo med drugimi spopadli Jake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson, Hiroyuki Sanada in Ryan Reynolds (Deadpool, Zelena svetilka, Zakopan, Varna hiša), ki nam je povedal več o snemanju filma.

Kaj lahko gledalci pričakujejo? So Sledi življenja grozljive?
(smeh) Mislim, da bo občinstvo film prestrašil in obenem močno pritegnil. Da bi film dobro deloval, mora imeti oboje. Prepričan sem, da Sledi življenja to imajo.

Ste oboževalec znanstvenofantastičnega žanra?
Sem. Sem oboževalec, ko znanstvena fantastika deluje avtentično in nastane zmešnjava, tako kot je velikokrat v življenju nasploh. Všeč mi je, če liki niso tipični, če doživiš neko izkušnjo, investiraš svoj čas v družino v vesolju, kot v našem filmu, in te potegne vase. Obožujem Osmega potnika in ravnokar sem si znova ogledal 2001: Odisejo v vesolju – to je res nekaj norega. Ja, res sem oboževalec ZF-ja. Praktično ni filma tega žanra, ki si ga ne bi ogledal v kinu.

S soigralci v filmu igrate ekipo na Mednarodni vesoljski postaji, ki veliko časa preživi skupaj v vesolju. Je bilo pomembno, da med seboj zgradite tovarištvo?
Absolutno, ker tega ne morete zaigrati. Velika sreča je, da je med nami »kliknilo« že na samem začetku. To je najboljši možni scenarij, še zlasti ko imaš več soigralcev, ki se med seboj ne poznajo najbolje. Jaka Gyllenhaala sem bežno poznal, drugih ne. Tako dobro smo se ujeli, da je naša igra neverjetno naravna. Zelo so mi pri srcu zgodbe o ljudeh, ki živijo v ekstremnih razmerah in okoliščinah, a so obenem družinsko povezani in se jim zdi, kot da so že celo večnost skupaj. No, in ko se zadeva tragično in intenzivno zasuče, se v celotni ekipi zgodi velikanski preobrat.

Ko se začnejo stvari komplicirati, ima to močan psihološki vpliv na skupino. To je zelo pomemben del zgodbe, kajne?
Res je. Nekaj je opravljati redne dolžnosti na vesoljski postaji, nekaj povsem drugega pa je, ko odkriješ nekaj revolucionarnega, o čemer ima vsak svoje mnenje in pogled. V stresni situaciji se začne razkrivati prava dinamika med člani posadke in takrat vidimo, kako zelo različne poglede imajo na to, kako bi se lotili reševanja problema. To je po mojem bistvo, ki ga je morala prikazati naša skupina.

Več preberite v novi številki revije Vklop!