Film

Sto svečk za Kirka Douglasa

J. S.
8. 12. 2016, 03.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Dajte šampanjec na hladno, devetega decembra bomo dvignili kozarčke ob stotem rojstnem dnevu Kirka Douglasa, po vsem videzu neuničljive hollywoodske legende.

 »Starost je v glavi, je prepričan. »Preživel sem helikoptersko nesrečo in operacijo hrbtenice. Imam srčni spodbujevalnik. Preživel sem kap, zaradi katere sem šel skoraj delat samomor. Vendar si dopovedujem, da moram še naprej rasti in delovati, to je edino zdravilo zoper starost.«

PRVA POLOVICA USPEHA

Njegov recept za dolgo življenje očitno deluje. Tole je čisto majhen delček zares impresivne zbirke katastrof v njegovem življenju: rodil se je – kot Issur Danielovič – ruskima židovskima priseljencema v revnem delu Amsterdama v državi New York. Njegov oče je odkupoval stare cunje in drugo šaro in bil celo med revnimi prebivalci na najnižji stopnički družbene lestvice. Issur je še kot otrok moral delati, da je družina, v kateri je bilo še šest hčera, lahko preživela. Vse življenje si je silovito prizadeval, da bi pridobil očetovo spoštovanje. A iz njegovih ust nikoli ni slišal pohvale. Ko je odkril, da v njegovi skupnosti zbirajo denar, da bi ga šolali za rabina, je bil zgrožen. On je vendar hotel postati igralec! In je uspel. Bržkone iz čiste trme in zagrizenosti. Pravzaprav je preprosto, je ugotovil: »Po mojem je polovica uspeha že v tem, da ugotoviš, kaj bi sploh rad počel, potem pa greš in to narediš.« Ste videli? Preprosto.

Več o Kirku Douglasu preberite v novi številki revije Vklop!