Film

Kje najti magične živali?

T. I.
17. 11. 2016, 03.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Oboževalci sveta Harryja Potterja, veselite se! V kine prihaja prvi film nove franšize J. K. Rowling, Magične živali. In to je šele začetek.

Petnajst let je od tega, ko je pisateljica, ki je zaslovela s knjigami o mladem čarovniku Harryju Potterju, pod psevdonimom Newt Scamander izdala knjigo Fantastic Beasts and Where to Find Them (Magične živali in kje jih najti). In ker je od zadnjega Harryja Potterja minilo že pet let, je bilo le vprašanje časa, kdaj bomo čarobni svet Rowlingove znova videli na velikih platnih. Z 225 milijonov dolarjev proračuna in ekipo izvrstnih igralcev, kot so Eddie Redmayne, Colin Farrell, Jon Voight, Katerine Waterston in Ron Perlman, na čelu z Davidom Yatesom (režiral je pet od osmih filmov o Potterju), so v studiu Warner Bros. ustvarili prvega od kar petih napovedanih filmov v franšizi. Če je pri Harryju filmskim ustvarjalcem pustila prosto pot in jim le svetovala, je zdaj Rowlingova prvič angažirana kot piska scenarijev; za vseh pet filmov jih bo napisala kar sama. »Trenutno vnašam zadnje popravke v drugega,« je zapisala oktobra na Twitterju.

Razširjeno čarovniško vesolje

Verjetno se sprašujete, koliko, če kaj, ima zgodba povezave s Harryjem Potterjem. Magične živali so nekakšen »spin off« romanov o slavnem čarovniku, natančneje učbenik o »magizoologiji«, vedi o čarobnih bitjih, katerega omembo lahko zasledimo že v prvem romanu o Potterju. Magične živali so del čarovniškega univerzuma Rowlingove, a dogajanje je postavljeno v čisto drug čas in kraj ...

Celoten članek preberite v novi številki revije Vklop!