Film

»Treba se je postaviti zase!«

M.V.
27. 10. 2016, 03.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Pr'Hostar - po spletni seriji še film. »Gorenjski gaunarji« se ne dajo tako zlahka – tudi če jim nič ne gre po načrtu.

Ekipa ustvarjalcev, ki jih poznamo po spletnih uspešnicah Carice, Krastać, Hostarji … ter satiričnih TV-serijah Bahir in Zahir ter Zvezdan, se prvič predstavlja na velikem platnu s sočno odštekano komedijo Pr'Hostar. Ki pa v sebi skriva še mnogo več – če to le želite videti.

»Film je zrcalo družbe. Cela Slovenija je neka periferija, mi smo ruralen narod – poglejte, kakšna glasba se najbolj prodaja, kako je padel zakonik … Film je namenjen preprostim ljudem, takih nas je največ,« pravi Goran Hrvaćanin, Dejan Krupić pa doda: »Čeprav si to težko priznamo.« Fanta sta gonilna sila projekta – poleg scenarija sta prevzela še producentsko nalogo in dve od glavnih vlog (v preostalih so uživali Mateja Terseglav, Mario Ćulibrk, Igor Kešina, Aljoša Armuš, Haris Raković …, režiral pa je Luka Marčetić).

Zakaj ste se odločili za film, ne pa nadaljevanje serije?

Dejan: Zadnji, četrti del serije je dolg 19 minut in je bil narejen kot pilotna epizoda za eno od televizijskih hiš, ki nam je ponujala opcijo, da bi naredili serijo. A se potem ni izšlo. Nato smo se menili še z drugo televizijo in smo začeli razvijati scenarije. Napisane smo imeli že štiri dele, pa je stvar spet padla v vodo.

Zakaj?

Goran: Težko je najti nek direkten razlog, odgovor je bil, da je projekt v fazi nabiranja sredstev.

D: Pa nisva želela odstopiti od duha Hostarjev.

G: Mislim, da je težava v mentaliteti, da smo premajhni, ne znamo nič sami narediti in je lažje dati milijon evrov za neko tujo licenco, jo prevesti s šalami vred in to predvajati ljudem. A če je nekaj uspešno na Slovaškem, ni nujno, da bo pri nas tudi. Ne moreš prirejati duha naroda! Nihče nam ni podoben.

D: Pač ni zneslo. A ker smo imeli željo in nekaj materiala že narejenega, smo 2014 začeli pisati scenarij za film.

G: In ker smo na video področju dosegli že vse – na YouTubu več kot to ne gre, naš kanal ima skupaj 30 milijonov ogledov, kar je za Slovenijo plafon. Ne vem, kam bi tu še lahko šli. Na televiziji smo že bili, preostala sta edino gledališka predstava in film.

Celoten intervju s 'hostarjema' Goranom in Dejanom preberite v aktualni številki revije Vklop!