Film

Čisto pravi junak

M.V.
8. 9. 2016, 03.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Tom Hanks in Clint Eastwood poustvarjata čudež na reki Hudson.

Leta 2009 se je le nekaj minut po vzletu z newyorškega letališča letalo Airbus A320-214 znašlo v hudih težavah: zaradi srečanja z jato kanadskih gosi sta mu odpovedala oba motorja. Z višine malce več kot devetsto metrov in pri hitrosti skoraj 350 kilometrov na uro je začelo strmoglavljati. Pilot Chesley Sullenberger, nekdanji vojaški pilot, znan kot Sully, je ohranil trezno glavo in se v trenutku odločil za tvegan poskus: z letalom je zajadral in pristal na reki Hudson, praktično sredi Manhattna. S tem je rešil življenje vseh 155 ljudi na krovu. Dogodek, ki je seveda požel ogromno medijske pozornosti, je še danes znan kot 'čudež na reki Hudson'.


Film Čudež na reki Hudson poustvari dogajanje tistega usodnega dne, še bolj pa se ukvarja s pilotom Sullyjem in njegovim psihičnim bojem po nesreči, ko so ga oblegali novinarji in preiskovalci in razglabljali o pravilnosti njegove odločitve. »Pravi konflikt je, vsaj zame, prišel po nesreči, ko se je preiskovalni odbor začel spraševati o pilotovi odločitvi, čeprav je rešil toliko življenj,« pravi veteran Clint Eastwood, ki je dramo režiral.

Glavni igralec Tom Hanks in njegov soigralec Aaron Eckhart (igra kopilota Jeffa Skilesa) sta hotela izkušnjo doživeti na lastni koži, zato sta se podala v simulator poletov in podoživela Sullyjev dogodek. »Bilo je zelo močno,« se tega spominja Tom. »Kot bi se zares dogajalo. Vizualno je stvar tako dovršena, da te možgani prepričajo, da si zares v letalu.« 


Celoten članek preberite v aktualni številki revije Vklop.