Film

Ko udari jezni ptič

M.K.
12. 5. 2016, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Naskakujejo velika platna, kajpada v tridimenzionalni tehniki.

Jezni ptiči so postali metafora uspeha finskega pisca mobilnih aplikacij Rovio. Čeprav jim zadnje čase menda ne gre najbolje, simpatične like srečamo skoraj na vsakem koraku. V trgovinah z igračami, na zaslonih telefonov ter v slaščičarnah, kot čokoladne lizike v podobi rdečega ptiča in njegovih prijateljev. Ti sedaj naskakujejo tudi velika platna, kajpada v tridimenzionalni tehniki.

Zgodba je preprosta, kot so zapleti iger. Neleteča ptičja druščina živi idilično življenje na otoku, le Rdeči je malo čudaški in se nikakor ne zna vklopiti. Tozadevno je podoben smrkcu Zmrdi iz dogodivščin štrumfastičnih malih modrih možičkov. Mirno življenje zmoti prihod skrivnostnih pujsov, ki so jih ptiči veseli. Razen Rdečega, ki nanje gleda z nezaupanjem in verjame, da imajo rilčasti debeluhi zle namene. Ko ukradejo vsa jajca, se ptiči zbrihtajo, uvidijo zmoto ter ga prosimo za pomoč. Rešitev pa je preprosta. Velikanska frača, pogum in divja maščevalna jeza. Stavimo, da so pujsi na koncu tepeni in štejejo zvezdice okoli svojih glav, na veselje in ob huronskih salvah smeha predvsem mladih gledalcev. Izvedeli pa bodo tudi, kako zelo se lahko ptički zjezijo.

Frfotavi liki

Ampak »snov za glodanje« je v igrah. Že v prvi, ki je izšla leta 2009, do danes pa velja za eno uspešnejših, če ne celo najuspešnejšo igro za mobilne naprave. Sila preprosta in nalezljiva, v čemer se skriva razlog uspeha. Na eni strani frača, na drugi prašiči v strukturah iz različnih materialov. Naloga igralca ni le pokončanje vseh, pri tem mora tudi čim bolj uspešno uničiti njihova »domovanja«, da si po dokončanju nivoja zasluži maksimalno število treh zvezdic. Ko igralec napreduje in dosega višje nivoje, je naloga vse težja, nastopajo pa nove vrste ptičev, z novimi sposobnostmi. Rdeči, Žak, Bomba, Matilda, Stela in Mogočni orel se bodo s sovražniki spopadli tudi v filmu.

Velika pričakovanja

Sony si od filma, za katerega pravijo, da ni zgolj še en v vrsti sodobnih animiranih filmov, temveč nekaj boljšega, veliko obeta. Takisto Rovio, ki je lastnik likov in brez čigar privolitve filma ne bi bilo. Glasove ptičem so v originalni angleški različici, ki bo pri nas podnaslovljena, posodili Jason Sudeikis, Josh Gad, Peter Dinklage, Maya Rudolph, Bill Hader, Kate McKinnon in Danny McBride. Mlajšim pa bo pri srcu sinhronizirana različica, kjer so se glasovno izkazali Peter Poles, Miha Rodman, Sebastian Cavazza, Štefan Kušar, Andrej Murenc, Mojca Funkl in Primož Pirnat.

Več v novi številki Vklopa!