Film

Puščavska kraljica

M.K.
5. 5. 2016, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nicole Kidman kot avanturistična popotnica Gertrude Bell (1868-1926).

Na spored Kinodvora prihaja najnovejši film velikega nemškega režiserja Wernerja Herzoga, Puščavska kraljica. V filmski kroniki spremljamo avanturistično življenje Gertrude Bell (Nicole Kidman), ki je bila ena najbolj drznih in vplivnih žensk na začetku 20. stoletja, poznana kot ženska različica Lawrencea Arabskega in (danes) kot mešanica Indiane Jonesa in Jamesa Bonda.

V prvi vrsti je bila velika popotnica, poliglotka, pisateljica, arheologinja, raziskovalka, alpinistka, kartografinja in predvsem odlična poznavalka Bližnjega vzhoda, zato je imela visok položaj v takratni politični diplomaciji britanskega imperija. Na Oxfordu je kot ena izmed redkih žensk diplomirala iz sodobne zgodovine in kmalu za tem sprejela službo na ambasadi v Teheranu. S tem je prestopila v drugo življenje, ki ga je oboževala, in se poslej lahkotno sprehajala iz ene kulture v drugo.

Pustolovka

Stkala je trdne, prijateljske vezi s plemenskimi vodji različnih nomadskih ljudstev, s političnimi veljaki in med popotovanji po Siriji, Mezopotamiji, Mali Aziji in Arabiji spoznavala religije in navade drugih narodov. Velik vpliv je imela na vzpostavitev držav današnje Jordanije in Iraka. Številni so občudovali njen pogum in nekonvencionalno držo. Napisala je vrsto knjig (njen prvi potopis Persian Pictures je ugledal luč sveta leta 1894), prek katerih so Angleži spoznavali oddaljene dežele svojega imperija. Med prvo svetovno vojno je pod okriljem angleške obveščevalne službe sodelovala z britanskim popotnikom in arheologom T. E. Lawrenceom (bolj znan kot Lawrence Arabski) in odigrala pomembno vlogo pri povezovanju arabskih plemen v uporu proti Osmanskemu cesarstvu.

Ko pomislimo na Gertrude Bell, se je dobro spomniti tudi njenih kolegic, pronicljivih intelektualk, pisateljic in svetovnih popotnic s konca 19. in začetka 20. stoletja: Isabelle Bird (1831-1904), Mary Kingsley (1862-1900) in v Celju rojene Alme Karlin (1889-1950), ki se je rodila ravno takrat, ko je Bellova prvič obiskala Orient in tam našla nov dom.

Več v novi številki revije Vklop!