Film

Goli nezemljani in vratolomni slalom po vesolju

M.K.
14. 4. 2016, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Do pred nekaj let se je zdelo, da je »realnost« Kubrickovega filma 2001: Odiseja v vesolju (1968) anomalija na velikem platnu.

Spektakularne, glasne eksplozije, hitro skakanje od planeta do planeta s plovili, na katerih je normalna gravitacija, in podobne poenostavljene rešitve so dolga leta dominirale znanstvenofantastičnim filmov. Razumljivo, kdo bi gledal vesoljsko »streljačino« v tišini ali opremljeno samo z glasbeno spremljavo? Šele zadnja leta ZF-filmi spet pogosteje prisegajo na fizikalne zakone (Medzvezdje, Marsovec, serija Expanse) in hkrati stremijo k širši všečnosti pri gledalcih. Predstavljamo najpogostejše znanstvene nesmisle, ki so stalnica ZF-filmov.

GOLI NEZEMLJANI?

Ta sicer ni »obvezna«, je pa dokaj pogosta, zlasti pri filmih, ko NLP trešči na Zemljo: nezemljani so skoraj po pravilu goli. In imajo velike oči. Zakaj nimajo oblačil? Če izhajamo iz človeške evolucije, smo z razvojem postali fizično bolj in bolj pomehkuženi in praktično ne bi mogli preživeti brez oblek, ki nas grejejo – razen v tropskem pasu. Zakaj potem prišleki iz oddaljenega sončnega sistema prihajajo na neznani planet brez zaščitnih oblek? Kdo ve? Mogoče so nudisti.

POVSOD ENAKA GRAVITACIJA

Ste opazili, da v večini filmov in nadaljevank, ko junaki obiskujejo planete in lune, tam stopicajo kot na Zemlji? Razen, če so vsa ta nebesna telesa približno enake velikosti in gostote, bi bila gravitacija večja ali manjša kot pri nas. Povedano drugače: ali bi se stežka premikali, kot da so z vseh koncev obteženi, ali pa bi se lahkotno odbijali od tal in pri hoji poplesavali.

Več v novi številki revije Vklop!