Film

»Otrok se dotakne iskrenost.«

M.K.
7. 4. 2016, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Jacques-Rémy Girerd, ustanovitelj francoskega animacijskega studia Folimage

V Kinodvoru je na sporedu animirana kriminalno-fantastična družinska pustolovščina Fantomski deček, o bolnem fantku, ki lahko zapusti svoje telo in kot nevidni fantom leta naokoli ter tako pomaga detektivu pri iskanju gangsterja, ki želi uničiti New York. Avtorja filma sta Alain Gagnol in Jean-Loup Felicioli (skupaj sta ustvarila tudi za oskarja nominirano risanko Mačje življenje), ob premieri pa je Ljubljano obiskal njun šef Jacques-Rémy Girerd, ustanovitelj znamenitega francoskega animacijskega studia Folimage, s katerim smo poklepetali tako o Fantomskem dečku kot o animaciji nasploh.

Folimage deluje že 35 let. Kako vam je uspelo preživeti krizo, ki je zelo oslabila filmsko industrijo?

Ne spomnim časov, ko ne bi bilo krize. (smeh) Vedno je bilo težko. Predvsem prva leta so bila izjemno težka, ker se je bilo treba naučiti vsega v tem poklicu in se uveljaviti na trgu. Na začetku smo snemali veliko kratkometražnih filmov in televizijske serije, v nekem trenutku pa je snemanje slednjih postalo zelo drago in takrat smo skoraj propadli, ker nismo imeli dovolj denarja. Takrat nas je rešil kino, ki je imel več sredstev. Sedaj se počasi z dolgometražnih filmov vračamo na kratkometražne oziroma serije. Ves čas se je treba prilagajati in iskati nova sredstva.

V čem je Folimagova prednost pred velikimi hollywoodskimi animacijskimi studii, katerih risanke so zelo dobičkonosne in dobro gledane povsod po svetu?

Naša prednost je, da vse manj ljudi dela risanke v 2D-tehniki, mi torej v animacijski »bazen« prinašamo večjo raznovrstnost. Tradicionalni način risanja je tudi bolj svoboden, ni se nam treba toliko prilagajati tehniki: pri uporabi digitalne tehnike se le-to pozna. Naše risanke imajo tudi zelo bogato vsebino, ki izobražuje. S tem razvijamo učna orodja in otroci se lahko preko animiranega filma marsikaj naučijo. Od drugih se razlikujemo v tem, da dajemo nekaj več.

Več v reviji Vklop!