Film

V vrtincu dokumentarnih filmov

M.K.
10. 3. 2016, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Festival dokumentarnega filma ni več mulc. Ob polnoletnosti je še bolj angažiran, družbeno kritičen in s prstom kaže tja, kamor večina raje ne bi pogledala.

Od 9. do 17. marca bo prikazanih 19 novih dokumentarnih filmov, in sicer v štirih sklopih: Tekmovalni, Aktualni, družbeno kritični, Intimni in globalni portreti ter Miti, ikone, mediji. Retrospektiva bo posvečena ukrajinsko-ruskemu kozmopolitu, Sergeju Loznici, imamo pa na festivalu tudi slovenskega predstavnika, film, Selfie brez retuše avtorja Vincija V. Anžlovarja.

V tekmovalnem sklopu je pet filmov: Cenzurirani glasovi (Mor Loushy), beležnica duševnosti ljudi v vojni, Lampedusa pozimi (Jakob Brossmann), poklon prebivalcem italijanskega otočka, ki se nemalokrat počutijo enako kot begunci, Megla Srebrenice (Samir Mehanović), posnet ob dvajsetletnici genocida v Srebrenici, Sonita (Rokhsareh Ghaem Maghami), zgodba osemnajstletne Afganistanke, ki ljubi glasbo, a je prebegnila v Iran, kjer ženskam ni dovoljeno peti, in dokumentarec Otroci tranzicije, ki ga je posnel mlad zagrebški režiser, Matija Vukšić, in se ukvarja s posledicami, ki jih ima večna tranzicijska družba na otroke. Tričlanska komisija (Urša Menart, Dragana T. Trivundža in Zlata Filipović) bo v sodelovanju z Amnesty International Slovenije nagradila najboljši film na temo človekovih pravic.

Moč tretjega očesa

Letos aprila bo minilo trideset let od katastrofe v Černobilu. Na vprašanje, kakšna je vloga umetnika v družbi, ki ječi pod škornjem političnega nasilja, odgovarja prvenec ukrajinskega režiserja Chada Garcie, Ruski detel, predvajan v sklopu Miti, ikone, mediji (v tem sklopu so še filmi: Chuck Norris proti komunizmu – Ilinca Calugareanu, Kako spremeniti svet – Jerry Rothwell, Najboljša sovražnika – Robert Gordon, Morgan Neville). Ruski detel nam predstavi ukrajinskega umetnika Fedorja Aleksandroviča, ki je leta 1986 živel v vasici blizu reaktorja. Štiri leta je imel, ko so ga ruske oblasti ločile od staršev. Kljub temu so danes njegove kosti polne stroncija, v glavi pa mu rojijo zarote, tudi ta, da je bila jedrska katastrofa v Černobilu načrtna diverzija visokih partijskih uradnikov iz Moskve. Film se dogaja ob divjanju ukrajinske krize, protestov na trgu Majdan in ruskega zavzetja Krima.

Več v novem Vklopu!