Film

Božanski boj med svetlobo in temo

M.K.
25. 2. 2016, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vabljeni v mistični svet Bogov Egipta, v katerem se spopadata Nikolaj Coster-Waldau kot Hor, bog neba, in Gerard Butler kot Set, bog teme.

Egipt že od nekdaj velja za eno najbolj privlačnih dežel na svetu, ki z večnimi piramidami, grozljivimi mumijami, orjaškimi templji, puščavskimi grobnicami, razgibano zgodovino in pripovedmi o maščevalnih faraonih, njihovem bajnem bogastvu in vsemogočnih bogovih buri duhove zgodovinarjev, pustolovcev, popotnikov in tudi vseh drugih že dolga stoletja. Filmarji so seveda z obema rokama pograbili to veliko fascinacijo z Egiptom in bogat nabor za film ponujajočega se materiala: od faraonov (na primer film Kleopatra iz leta 1963 z Elizabeth Taylor), preko Mojzesa (nazadnje predlanski Eksodus: Bogovi in kralji s Christianom Balom) in mumij (na primer trilogija Mumija) do antičnih egipčanskih bogov.

Bogovi Egipta

Med slednje spada tudi najnovejši izdelek Alexa Proyasa (Jaz, robot, Vran), spektakel Bogovi Egipta, zgodba o smrtniku Beku (Brenton Thwaites), ki se ob pomoči boga sonca in nebes Hora (Nikolaj Coster-Waldau) upre bogu vojne in teme Setu (Gerard Butler), ki je na silo prevzel prestol egipčanskega imperija, v katerem so prej ljudje in bogovi živeli složno, in deželo pahnil v kaos in nasilje. Režiser opozarja, da ne vemo natanko, kje in kdaj se film dogaja, saj gre za izmišljeno zgodbo, ki jo je zgolj navdihnila egipčanska mitologija. »Dogajanje ni postavljeno v starodavni Egipt, zgodba noče biti zgodovinsko pravilna, nobeden od dogodkov v filmu se ni zares zgodil. To ni zgodovinski film, ampak fantazijska dogodivščina.«

Več v novi številki revije Vklop!