Film

Pošasti proti Nezemljanom

Stop
11. 4. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Če bi bila 3D-grafika v Pošastih proti Nezemljanom izdelana v enem samem računalniku, bi to trajalo 4071 let. Na srečo je imela ekipa na razpolago celo vojsko računalnikov in grafik. Kljub temu je produkcija najnovejše risanke iz hiše Dreamworks zahtevala štiri leta.

Če bi bila 3D-grafika v Pošastih proti Nezemljanom izdelana v enem samem računalniku, bi to trajalo 4071 let. Na srečo je imela ekipa pod vodstvom režiserjev Conrada Vernona (Shrek 2) in Roba Lettermana (V kraljestvu morskega psa) na razpolago celo vojsko računalnikov in grafik.

 

Kljub temu je produkcija najnovejše risanke iz hiše Dreamworks zahtevala štiri leta. Rezultat je, kot se od studia, ki nam je naklonil že zelo uspešno trilogijo Shrek, pričakuje, optično dovršen in poln šaljivih namigovanj na klasične filme. Preprosti zgodbi zelo dvignejo privlačnost njeni očarljivo odtrgani liki.  

 

Susan Murphy je pravo kalifornijsko dekle, ki načrtuje sanjsko poroko z vzpenjajočim se TV-reporterjem Derekom. Toda ravno na dan, ki naj bi bil najlepši v njenem življenju, trešči nanjo meteor in Susan začne nezadržno rasti. Vojska jo odpelje v skrivno vojaško oporišče. Tam dobi Susan novo ime Agromnika in general G. R. Abner Shunter ji pojasni, da je zdaj pošast. Spozna druge sojetnike, sijajnega znanstvenika dr. Ščurka, tisoč let stari Manjkajoči člen, ljubeznivega želatinca BOB-a in orjaškega Insektozavra. Ko na Zemlji pristane nevaren robot, ki ga je poslal despotski vesoljec Galaksar, ameriški predsednik Hathaway ves obupan prosi generala Shunterja, da vodi pošasti v boj z intergalatičnim osvajalcem.

 

ŠTEVILNE PARODIJE
Že samo naslov Pošasti proti Nezemljanom zbuja veliko asociacij in s tem radovednost ljubiteljev znanstvene fantastike. Ustvarjalci spektakla so si resnično sposojali iz bogatega fundusa žanra. Filmi, kot so Dan neodvisnosti, Godzilla, Mars napada, Dan, ko bo obstala Zemlja, Transformerji in številni drugi so pustili sledove v Pošastih proti Nezemljanom. Zlasti močno film zaznamujejo B-filmi znanstvene fantastike petdesetih let. Vpliv se predvsem pokaže, ko pošasti v kriznem štabu vlade predstavijo z videofilmi.

 

POŠASTI GOVORIJO TUDI SLOVENSKO
Pošasti proti Nezemljanom lahko gledate v angleščini ali sinhronizirane v slovenščino. Z oskarjevko Reese Witherspoon (Hoja po robu) kot Susan, Kieferjem Sutherlandom (24) kot generalom Shunterjem, Hughom Lauriejem (Dr. House) kot dr. Ščurkom, Sethom Rogenom (Napumpana) kot BOBOM so liki v izvirniku fantastično zasedeni. Vendar so odlični tudi njihovi slovenski glasovi – Nina Ivanič, Danijel Malalan, Jožef Ropoša, Jernej Kuntner. Tudi stranski liki izžarevajo humor in očarljivost: zlasti glasbeni pozdrav ameriškega predsednika vesoljcem izzove bučen smeh.
Skratka, Pošasti proti Nezemljanom so zabava za vso družino na najvišji tehnični ravni.