Film

Somrak - vampirska romanca

Irena Knez
14. 4. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Poslovimo se od vampirskih klišejev: konec je počitka v krsti, strahu pred sončno svetlobo, pohotnih ugrizov. Zdaj se vampirji lahko pogledajo v ogledalo, živijo kot pripadniki srednjega sloja in kri, prosim, naj bo živalskega izvora.

Poslovimo se od vampirskih klišejev: konec je počitka čez dan v krsti in strahu pred sončno svetlobo. Zdaj se vampirji lahko pogledajo v ogledalo (da si popravijo pričesko), živijo kot pripadniki srednjega sloja v ameriškem mestecu, in če jim tekne kri, potem, prosim, živalskega izvora. Vsaj v filmu Somrak.

 


17-letna Bella (Kristen Stewart) se iz sočnega Phoenixa v Arizoni preseli k očetu v deževni Forks. Čudno bled, toda zanjo neverjetno privlačen sošolec Edward (Robert Pattinson), se izkaže za zadržanega, civiliziranega vampirja, ki ji celo reši življenje. Toda vampirskega Romea in njegovo Julijo čaka težka preizkušnja: vsi vampirji namreč niso tako socializirani, mnogi se še vedno raje hranijo s človeško krvjo.


Vampirska romanca Somrak je bila pred božičem presenetljiva uspešnica v ZDA: zaslužila je več kot 188 milijonov dolarjev pri 37 milijonih dolarjev stroškov. Najstniški oboževalci, ki so že knjige Stephenie Meyer naredili za milijonske uspešnice, so tudi drugod po svetu drli gledat prepovedano ljubezen (izkupiček 362 milijonov dolarjev) in jo zagodli kritikom, ki so filmu (ne čisto neupravičeno) očitali slab tempo in iz vseh žanrov ukradeno zgodbo.


Edward ves čas govori, da se mora obvladati, in s tem misli, da Bello raje opazuje, ko spi, kot da bi se z njo objemal v postelji, kjer bi jo lahko ugriznil. Morda je s tem mišljena dvomljiva zveza seksa in kazni, ki doleti samo dekleta. Stephenie Meyer je namreč mormonka, zavezana verskim naukom, med katerimi je tudi stroga vzdržnost pred poroko. Lahko bi rekli, da je naposled nekdo razumel, da noben seks ne more biti tako lep kot tisti, ki si ga samo zamišljamo.