Film

The Rock: le še igralec

Irena Knez
16. 4. 2009, 14.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Časi, ko je Dwyne johnson z rokoborskim imenom The Rock na filmskem platnu vihtel samo pesti, so dokončno minili. Zdaj orjak raje kot za surove pretepe skrbi za smeh v družinskih filmih.

Časi, ko je The Rock na filmskem platnu vihtel samo pesti, so dokončno minili. Zdaj orjak raje kot za surove pretepe skrbi za smeh v družinskih filmih. V Disneyjevi fantazijski komediji Dirka na Zakleto goro kot lasvegaški taksist doživi razburljivo pustolovščino z najstnikoma, ki nista s tega sveta.

 

Če ste kdaj videli rokoborsko tekmovanje, lahko razumete, zakaj Hulk Hogan v filmih in TV-serijah zmeraj igra samo Hulka Hogana. Dwayne Johnson (36 let) je storil nasprotno. Uspel je, potem ko je v prvem filmu Vrnitev mumije igral velikanskega škorpijona, ki je postal človek, in se preizkusil v različicah trdnega akcijskega bojevnika v slogu Van Damma in Chucka Norrisa. Iz gore mišic je postal igralec, ki je s talentom in samoironijo dosegel svoj cilj: da dobi dobre vloge v vseh žanrih od komedije do drame, in sicer, prosim, tudi v tistih, v katerih ni besede akcija. "Že ko sem igral škorpijona, sem občudoval vsestranskost Willa Smitha in Toma Hanksa," pravi Dwayne Johnson.


Sedemkratni rokoborski šampion ima mišičast vrat, toda suhljat obraz in nežen glas, pri tem tehta več kot 100 kilogramov in meri v višino 193 centimetrov. Hrbet, nadlakti in del prsi krasi tetoviranje, ki opominja na njegov čas rokoborske zvezde The Rocka. Dolga je pot od akcijske grozljivke Doom, v kateri se je Johnson samo smehljaj, ko so mu potiskali v roke vse večje orožje, do nove Disneyjeve akcijske komedije Dirka na Zakleto goro, ki je prvi konec tedna v ZDA zaslužila 54 milijonov dolarjev. Tudi v tem filmu lahko pokaže moč svojih mišic, vendar večino časa Johnson kot taksist gleda nejeverno ali presenečeno. Kajti dva otroka, ki ju pelje s taksijem, sta z drugega planeta in zaradi telepatskih sposobnosti ne le pametnejša, temveč tudi močnejša od njega. Lahko mu govorita stvari, kot je: "Tole je pa malo preveč za vas!" Skala je torej razpokala.


Najpomembnejši film za njegov razvoj? Komedija Bodi kul, v kateri je igral gejevskega telesnega stražarja. "Majhna vloga, vem," pravi Johnson. "Toda odločilna, ker mi je dopustila, da sem nastopil z velikimi igralci, pri tem preizkusil svoj talent." Uspešni Johnson si je na poti do uspeha nabral izkušnje. Ta doživetja so ga prežela s prepričanjem o lastnem poslanstvu – njegova presenetljivo prepričljiva zgovornost to potrjuje. Johnson predirljivo ponavlja svoja sporočila, da bi jim dal težo. Tako kot nekoč s pestmi vbija zdaj gledalcem sporočila iz dobrih filmov, ki pomagajo narediti svet malo boljši, če se ljudje bolje počutijo, ker so se jih junaki dotaknili.