Tuje

Ne bo mu treba v zapor

I.P.
4. 12. 2015, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V ameriškem sodnem sistemu poznajo pojem »no contest«, kar pomeni, da oseba, ki je bila nečesa obtožena, obtožbe niti ne zanika niti ne prizna.

Profimedia

To pravilo je na roko pisano številnim zvezdnikom, ki sedejo za volan, ko pregloboko pogledajo v kozarec in/ali vzamejo kakšno mamilo, saj tovrstno sprenevedanje pomeni, da jim zelo verjetno ne bo treba v zapor. Zadnji, ki se je tako izvlekel iz godlje, je John Stamos. Grozila mu je šestmesečna zaporna kazen, a ker je izgovoril čarobni besedici no contest, mu ne bo treba ne v zapor ne poprijeti za lopato ali kaj podobnega na javnih delih, saj je dobil samo triletno pogojno kazen. No ja, pa tri mesece bo moral obiskovati programček, namenjen vsem tistim, ki so prvič sedli za volan omamljeni, in se udeležiti 52 sestankov Anonimnih alkoholikov, kjer bo opravil njihovih znanih 12 korakov.

52-letnega Stamosa so aretirali junija v Los Angelesu, potem ko je več ljudi poklicalo policijo, da je na cesti pijani voznik. Najprej so ga odpeljali v bolnišnico, a ker so tam ugotovili, da ni z njim nič narobe – bil je samo pod vplivom prepovedanih substanc–, so ga aretirali. Naslednji dan se je po Twitterju zahvalil oboževalcem, bolnišnici in policijskemu oddelku. Kmalu potem se je šel za mesec dni zdravit in čez čas v intervjuju priznal, da se po dolgem času spet krasno počuti: »Za mano je hudo leto. Umrla mi je mama. Vse se je nakopičilo in prišel sem do razpotja. Bodisi greš naprej po isti poti, na kateri so nekatere točke zabavne, druge pa ne – ali pa je pred tabo nekaj drugega, zlata priložnost, ki se ti tako radostno ponuja. To je ključno! Ni vedno zabavno, odgovoren moraš biti. Gre za disciplino, ki sem jo jaz za nekaj časa izgubil. Del te nediscipline je bilo dejstvo, da v zadnjih petih, šestih letih nisem toliko delal. In ta prosti čas je bil zame očitno poln nevarnosti.«