Zgodbe

»Čudežno« zdravilo Ozempic: Kilogrami se vrnejo tako hitro, kot grejo

TINA NIKA SNOJ
27. 9. 2023, 09.00
Posodobljeno: 27. 9. 2023, 09.22
Deli članek:

Sestre Kardashian, Amy Schumer, Mark Wahlberg, celotna zasedba šova Resnične razočarane gospodinje in gora spletnih vplivnežev. Vsi in še mnogi drugi so ponoreli za Ozempicom, zdravilom za sladkorne bolnike, ki hitro topi kilograme. Za njimi pa, kot je v navadi, še navadni smrtniki, ki si želijo vitke postave. Naval je tako velik, da je motena oskrba v lekarnah. Vsake toliko tudi pri nas.

Shutterstock
»Čudežno« zdravilo Ozempic

Spletni mediji so polni skorajda čudežnih zgodb o uspešnem hujšanju, in to brez občutka lakote. Nič čudnega, da so objave z oznako #Ozempic samo na TikToku presegle 600 milijonov ogledov. Kdo si ne bi želel stopiti tistih nadležnih maščobnih blazinic že v nekaj mesecih ali tednih in pri tem niti malo trpeti?! In dejstvo je, da novo zdravilo to omogoča večini uporabnikov. Ozempic oziroma njegova aktivna učinkovina semaglutid namreč učinkuje dvojno. Uravnava krvni sladkor in upočasni praznjenje želodca, kar olajša hujšanje, obenem pa vpliva na centre za lakoto v možganih, predvsem na hipotalamus. Uporabniki imajo manjši apetit, nekateri pa poročajo, da sploh niso lačni in da se morajo prisiliti, da kaj pojedo. Ob tem je hujšati seveda mnogo mnogo lažje.

Hujšanje le stranski učinek

A Ozempic v osnovi sploh ni namenjen hujšanju. Evropska agencija za zdravila (EMA) je zdravilo leta 2018 odobrila za zdravljenje sladkorne bolezni, saj semaglutid predpisujejo ljudem s sladkorno boleznijo tipa 2 za uravnavanje krvnega sladkorja. Hujšanje je pravzaprav stranski učinek, ki pa je pri sladkorni bolezni pogosto zelo dobrodošel. Še posebej koristno je to zdravilo za sladkorne bolnike s kroničnim srčnim obolenjem, saj nedavno objavljeni rezultati petletnega preskušanja zdravila pri srčno-žilnih boleznih kažejo, da zmanjša tveganje za srčni napad, možgansko kap ali smrt zaradi srca za kar 20 odstotkov.

Shutterstock
Hujšanje le stranski učinek.

Je pa podjetje Novo Nordisk iz Danske lani v EU registriralo tudi zdravilo za hujšanje, imenovano Wegovy, ki temelji na isti sestavini, semaglutidu. Klinična preskušanja so pokazala, da lahko pomaga ljudem izgubiti 15 odstotkov telesne teže v manj kot 16 mesecih. Skupaj z Ozempicom je izjemno povpraševanje po teh dveh zdravilih Novo Nordisk katapultiralo na prvo mesto največjih evropskih farmacevtskih zaslužkarjev. Že v prvi polovici letošnjega leta je beležilo kar sedem milijard dobička, pričakujejo pa še veliko večje številke. Kljub temu da je Wegovy registriran v EU in ima s tem dovoljenje za promet tudi v posameznih državah članicah, pa je trenutno na voljo le v peščici držav zunaj EU. Tudi za Slovenijo še ni podatkov, kdaj bo na voljo. Medtem ko čakajo na Wegovy, se vitkega stasa željni širom sveta zatekajo k Ozempicu. Mnogi se ne ozirajo na to, da so po zdravstvenih smernicah za zdravljenje z njim primerni le bolniki z indeksom telesne mase nad 30 oziroma nad 27, če imajo tudi določene pridružene bolezni. Nekateri pa tega zdravila sploh ne smejo jemati, ker je zanje nevarno. To velja za ljudi s pankreatitisom, sladkorno boleznijo tipa 1, diabetično retinopatijo ali multiplo endokrino neoplazijo tipa 2.

Tudi drugi, ki se odločijo za zdravljenje (ali hujšanje) z Ozempicom, se morajo pripraviti na morebitno divjo vožnjo, kot terapijo opisujejo mnogi uporabniki. Pogosti stranski učinki zdravila so omotica, bruhanje, bolečine v trebuhu, napihnjenost, zaprtje, močna driska, gastritis, refluks, spahovanje, vetrovi in utrujenost. V sicer redkejših hujših primerih pa tudi bolezni žolčnika, rak ščitnice in odpoved ledvic. Ozempicu pripisujejo celo pojavljanje samomorilnih misli. Ni jih malo, ki stranskih učinkov ne prenesejo in zdravljenje opustijo. Brigita Pavčnik iz Društva diabetikov Celje sicer pove, da imajo njihovi člani z Ozempicom kar dobre izkušnje. »Kar se tiče izgube teže, imajo različni ljudje različne rezultate. Do neke mere shujša vsak, a brez spremembe prehrane in gibanja rezultati pač niso bleščeči.« Jemlje ga tudi sama in je z njim zelo zadovoljna. »Krvni sladkor uredi na mehak način, brez velikih skokov.«

Shutterstock
Sladka in mastna hrana pri jemanju Ozempica povzroča še posebej močno slabost in hujšo drisko

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 39, 26. september, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!