Zgodbe

Festival brezglutenskih okusov: Dobrote brez posledic

Biba Jamnik Vidic
21. 9. 2023, 10.00
Deli članek:

»Če želimo, da bodo naše želje uslišane, moramo biti glasni. Večina evropskih držav je že poskrbela za bolnike s celiakijo, nekatere bolnikom omogočajo, da lahko osnovna živila brez glutena dobijo na recept v lekarnah, druge so jim namenile finančna sredstva.« Pri nas, razloži Adele Gray, organizatorka največjega brezglutenskega dogodka v Sloveniji, je breme na bolnikih. »Živila brez glutena so v naših trgovinah od dvakrat pa celo do šestkrat dražja kot živila z glutenom. Upamo, da se bodo zadeve kmalu spremenile na bolje.«

Profimedia
Brezglutenski kruh

Adele v nedeljo, 24. septembra, med 10. in 17. uro vabi v Radovljico, tako bolnike s celiakijo kot tudi tiste, ki radi poskusijo kaj novega. »Čeprav je Slovenija majhna država, imamo precej bogato ponudbo jedi brez glutena. Ker pa so ponudniki razpršeni po vsej državi, nekateri delujejo samo lokalno, sem prišla na idejo, da bi jih zbrala na enem mestu. Našla sem jih dvajset in vsi se bodo predstavili s svojimi dobrotami. Imajo vse, kar si človek lahko zaželi, od pic, burgerjev, burekov, krofov, čokolade, tort in drugih slaščic do brezglutenskega piva z alkoholom in brez njega.« Ob degustacijah, pove, se bo dogajalo še marsikaj. »Poskrbeli smo tako za zabavo otrok kot odraslih. Vstop na festival, ki bo v parku, v primeru dežja pa v graščini, je brezplačen, prav tako tudi vse aktivnosti.«

Dreamstime
Bolniki s celiakijo se morajo zato strogo držati brezglutenske diete in biti zelo previdni pri izbiri brezglutenskih živil

Ustanoviteljica Celiakašev v Sloveniji

Adel Gray je Angležinja, ki že 16 let živi v Sloveniji. Ko je pred skoraj 20 leti iskala kraj za aktivno preživljanje dopusta v naravi, ji je spletni brskalnik ponudil Slovenijo. Čeprav takrat o Sloveniji ni vedela nič, se je odločila, da najprej odpotuje na Gorenjsko. Po tretjem obisku se je sklenila iz Londona preseliti v Radovljico. Lahko se pohvali, da je zadnje desetletje ena uspešnejših promotork Slovenije. Njen blog Adele in Slovenia bere več kot sto deset tisoč ljudi iz več kot stotih držav. Enako srčno pa se je, ko je zbolela za celiakijo, lotila tudi ozaveščanja o tej bolezni. »Ker ima celiakija veliko obrazov, je dolgo trajalo, da sem dobila diagnozo. Imela sem namreč zelo neznačilne simptome. Najbolj me je motil močan grenak okus v ustih. Tako hudo je bilo, da sem po ves dan žvečila žvečilni gumi, da sem vsaj malce ublažila te občutke. Hodila sem na preiskave, a niso pokazale nič posebnega. Šele na gastroskopiji so ugotovili, da imam celiakijo.« Po diagnozi se je poglobila v prehrano. »Ta me že od nekdaj zanima. Ko sem v Angliji delala kot osebna trenerka, sem naredila tudi tečaj o zdravi prehrani. Po diagnozi sem se nemudoma včlanila v društvo za celiakijo v Združenem kraljestvu Velike Britanije, priključila pa sem se tudi nekaj skupinam za celiakijo v Sloveniji.« Pred dvema letoma se je odločila ustanoviti svojo skupino, »poimenovala sem jo Celiakaši v Sloveniji. Danes imamo že preko 3.500 članov.« Gre za zavidljivo številko, saj je v Sloveniji približno 5.000 ljudi s to diagnozo. »Na svetu ima od en do dva odstotka ljudi celiakijo. Še več pa je tistih, ki te diagnoze nimajo, imajo pa dokazano preobčutljivost za gluten, vedno več ljudi pa brezglutensko hrano uživa, ker se po njej bolje počutijo.«

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!