Zgodbe

Metalci ob velenjskem jezeru: Hrupna glasba nežnih duš

Marija Šelek
10. 8. 2023, 08.00
Deli članek:

Pretekli teden je v Velenju grmelo, saj se je ob obalo Velenjskega jezera zgrnil črn oblak. Govorimo o v črno opravljenih fantih in dekletih, možeh in ženah, ki jim srce zaigra ob težkometalskih zvokih.

Ksenija Mikor
Festival Metal Days

Festival Metal Days so v petek zaradi poplav predčasno zaključili. Vse, ki so šotorili ob
Velenjskem jezeru, so prepeljali v Rdečo dvorano, kjer so jim uredili začasno namestitev. Odhod iz Velenja je bil v petek zaradi zaprtih cest tako proti
Arji vasi kot Mislinji nemogoč in seveda nevaren. Rdeča dvorana je vrata odprla tudi za druge goste velenjskega kampa, brezplačna prenoščiča pa so ponudili še v hotelu Paka.

Mnogi, ki ljubijo bolj spevne in milozvočne melodije, metala ne marajo, zdi se jim, da izvajalci te glasbe bolj hreščijo kot pojejo, a med mnogimi skupinami z vsega sveta so se na festivalskem odru v Velenju predstavile tudi take, ki so čisto poslušljive.

Metalski dnevi so prava paša za oči: potetovirana telesa, dolge brade in lasje, zanimivi artikli na stojnicah, plesni običaji, ki jih z drugih festivalov nismo vajeni ... Naša fotografinja je občutila tole: »Nisem metalka in nisem oboževalka tovrstne glasbe, toda občutek je fenomenalen. Toliko pričakovanja, sproščenosti, topline že dolgo nisem začutila – že zgolj ob sprehodu čez prizorišče. Glasbeni festivali, ne glede na zvrst glasbe, so eno samo veselje in kurja polt. Velenje je tole potrebovalo, pa četudi bo en teden odmevalo pozno v noč. Muzika je zakon! Muzika je mir.«

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!